Ukrajinská ocelárna Metinvest nepřijímá objednávky. Bojí se o suroviny

Zdroj: E15 Petr Horky

Největší ukrajinská huť Metinvest přestala přijímat nové objednávky. Důvodem je současná krize na východě země. Boje mezi separatisty a ukrajinskou armádou ohrozily dodávky surovin do ocelárny a donutily ji utlumit výrobu.

„Dokud se situace nevyřeší, bylo rozhodnuto zastavit přijímání nových objednávek a soustředit se na plnění stávajících kontraktů,“ cituje agentura Reuters mluvčího Metinvestu. Firma má zakázky na zajištění výroby do konce září.

Metinvest je největší hutí na Ukrajině a vyrábí až 40 procent celkové produkce. V loňském roce vyprodukovala 12,4 milionu tun surové oceli. Majitelem je nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov.

Ocelárna již v minulosti omezila výrobu ve dvou ze svých továren. Problémem je nejistota dodávek železné rudy z východu země. Hlavní koksovna Metinvestu je navíc zcela nečinná poté, co ji zasáhl dělostřelecký útok.

Ukrajina byla dosud pátým největším producentem oceli na světě. Od začátku bojů mezi ozbrojenými separatisty a armádou na východě země se produkce mnohých oceláren výrazně snížila.

Rinat Achmetov - majitel Metinvest
Rodák z Doněcku vystudoval ekonomiku na Doněcké univerzitě. V této době údajně navázal styky s místním organizovaným zločinem a podílel se na jeho aktivitách včetně likvidace nepohodlných lidí. V roce 1995 založil Doněckou městskou banku a začal ve velké míře podnikat. O rok později koupil místní prvoligový fotbalový klub FK Šachtar Doněck a stal se jeho prezidentem, když jeho předchůdce byl zavražděn při bombovém atentátu přímo na stadionu klubu. Postupně se stal nejvlivnějším podnikatelem v Donbasu, díky politickým kontaktům výhodně privatizoval státní průmyslové podniky. V roce 2000 založil konglomerát SCM Holdings, do kterého vložil přes devadesát svých společností.
Od roku 2004 se angažoval v politice, když začal podporovat Stranu regionů a jejího kandidáta Viktora Janukovyče. Po oranžové revoluci se však k moci dostali političtí odpůrci jím podporované Strany regionů, Viktor Juščenko a Julija Tymošenková. Blízký spolupracovník Achmetova Boris Kolesnikov byl zatčen a obviněn z vydírání, finanční úřady začaly prošetřovat společnosti SCM Holdings a samotný Achmetov byl vyšetřován kvůli vraždám z počátku 90. let. Achmetov odjel na několik měsíců do Ruska a Monaka. Všechna obvinění byla během roku 2006 stažena a Achmetov také získal imunitu, když byl ve volbách v roce 2007 zvolen do ukrajinského parlamentu na kandidátce Strany regionů. V parlamentu však nezasedá, byl přítomen jen na první schůzi.

Zdroj: wikipedia.org