Unie chce povolit více rtuti, arsenu a olova v dětských hračkách

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Spolková vláda hodlá žalovat Brusel kvůli tomu, že Evropská komise chce zmírnit limity pro nebezpečné látky v hračkách, jako jsou například panenky a medvídci.

Brusel v roce 2013 umožní výrobcům dávat do hraček vyšší množství olova, arsenu a rtuti než umožňuje současná německá norma. Německá vláda se ale domnívá, že jde o absurdní nápad a chce tomu za každou cenu zabránit. Německý list Rheinische Post uvedl, že se vláda již připravuje na podání žaloby. Ta by měla být odeslána na začátku příštího týdne, uvedl list s odvoláním na vládní zdroje. V Německu v současnosti platí přísné normy na množství nebezpečných látek ve zboží pro děti. Stejný názor jako Němci zastávají i Švédové. Německou žádost o zachování stávající státní normy Evropská komise prakticky zamítla v březnu.

„Bylo by absurdní, kdyby nová politika Evropské unie znamenala, že děti budou více vystaveny nebezpečným látkám, než nyní,“ řekla Ilse Aignerová, spolková ministryně pro výživu zemědělství a ochranu spotřebitelů. Německo podle Aignerové nebude akceptovat bruselské zamítnutí přísnější národní normy. Německá vláda a spotřebitelská sdružení dávají jasně najevo, že trvají na přísnějších limitech pro chemické látky.

S německou snahou nesouhlasí Česká republika, Polsko a výrobci hraček. Opatření oznámená Německem podle nich představují překážku obchodu, neboť zabrání hospodářským subjektům, které dodržují ustanovení uvedené směrnice, aby uváděly hračky na německý trh.

„České orgány podporují vyšší úroveň ochrany dětí před nebezpečnými chemickými látkami, domnívají se však, že taková opatření by měla být přijata na evropské úrovni a v rámci uvedené směrnice.“ uvádí stanovisko České republiky zpráva Evropské komise. S českým názorem souhlasí například Polsko. Podle něj jeden členský stát nemůže jednostranně zachovat odlišné požadavky na bezpečnost a vytvářet překážky fungování trhu s hračkami.