Unipetrol prohloubil ztrátu na 706 milionů korun

Petrochemický holding Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol Zdroj: ctk

Petrochemický holding Unipetrol za letošní tři čtvrtletí vykázal konsolidovanou ztrátu 706,1 milionu korun, když loni ve stejném období hospodařil se ztrátou 317,6 milionu korun. Tržby firmy se meziročně snížily o osm procent na 74,3 miliardy korun.

Za samotné letošní 3. čtvrtletí Unipetrol vykázal ztrátu 129,7 milionu korun po zisku 645 milionů korun před rokem. Analytici očekávali ztrátu kolem 100 milionů korun. Tržby společnosti meziročně klesly o 12 procent na 24,9 miliardy korun. Klesly kvůli nižším prodejním objemům rafinérských a petrochemických produktů.

„Celkové makroekonomické prostředí je horší, než se všeobecně očekávalo. Třetí čtvrtletí letošního bylo pravděpodobně již sedmým čtvrtletím nepřetržité recese české ekonomiky,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski.

„Na druhou stranu vidíme pozitivní vývoj v rámci maloobchodního a petrochemického segmentu. Oba v posledních čtvrtletích vykazují dobrou ziskovost, což je příslibem pro naše budoucí výsledky,“ dodal.

Firma uvedla, že dopad extrémně slabých podmínek na rafinérském trhu byl částečně vyvážen velice dobrým makroprostředím v petrochemickém segmentu a solidními prodeji paliv sítě Benzina.