ÚOHS kvůli Arevě zřídil speciální tým pro Temelín

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Odvolání francouzské Arevy v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín dorazilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad má už speciální tým, který se zakázkou bude zabývat. Dobu v jaké rozhodne, zatím odhadovat nechce. Případ je příliš rozsáhlý. Dnes to řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Velikostí zadávací dokumentace, která zahrnuje 60 tisíc stran, se jedná o nejrozsáhlejší veřejnou zakázku, jakou kdy ÚOHS prošetřoval. Nabídka Arevy má také několik tisíc stran. „Co se týče složitosti řešené problematiky, lze předpokládat, že odborné náročnosti této veřejné zakázky se přiblížila snad jen veřejná zakázka na odstraňování ekologických škod,“ uvedl Švanda.

Podle něj si případ vyžádá zpracování řady znaleckých posudků či expertních vyjádření. „I z tohoto důvodu tedy v současné době nelze kvalifikovaně odhadnout, v jakém termínu by mohlo být vydáno prvostupňové rozhodnutí,“ uvedl Švanda.

Areva brojí proti svému vyloučení z tendru. Chce, aby úřad detailně přezkoumal rozhodnutí společnosti ČEZ z 5. října, kterým ČEZ francouzskou společnost z tendru vyřadil. ČEZ tehdy oznámil, že Areva nenaplnila v nabídce zákonné a další požadavky na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína. Na konci října ČEZ zamítl odvolání francouzské firmy.

„Areva pevně věří, že rozhodnutí o jejím vyloučení je porušením českého práva a zákona o zadávání veřejných zakázek,“ uvedla ve čtvrtek francouzská společnost. „Areva také věří, že komplexní a detailní nabídka, kterou podala v červenci tohoto roku, je v souladu s příslušnými předpisy dle české legislativy i kritérii výběrového řízení,“ dodala.

Konkrétní důvody pro vyřazení z tendru ČEZ ani francouzská společnost nesdělily. Po vyřazení Arevy zůstávají v tendru o dostavbu Temelína pouze americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.