Úspěch českých sklářů: z Frankfurtu si vezou zakázky za 140 milionů

Sklárny Crystalite Bohemia

Sklárny Crystalite Bohemia Zdroj: ctk

Světelské sklárny Crystalite Bohemia získaly na mezinárodním veletrhu Ambiente ukončeném minulý týden ve Frankfurtu nad Mohanem zakázky za 140 milionů korun. Český výrobce nápojového a dekoračního skla navázal spolupráci s novými zákazníky kupříkladu i z Austrálie, zaujaly také jeho kolekce určené pro Střední a Blízký východ, mimo jiné pro Írán.

Na Ambiente se Crystalite prezentuje každoročně. „Letošní účast na veletrhu považujeme za jednu z nejúspěšnějších,“ uvedl obchodní ředitel Tomáš Fiřt. Předpokládá, že objem zakázek ještě stoupne, protože od řady zákazníků objednávky teprve přijdou.

„Úspěch slavila naše nová sklovina obohacená titanem, a také nové kolekce,“ řekl Fiřt. Sklovinu s titanem podle něj používají světelské sklárny jako první v Česku, zavedly ji počátkem roku do automatické výroby skla. Sklářské výrobky z ní jsou odolnější. Inovace a vývoj nových kolekcí podle Fiřta pomáhají sklárnám i v boji s čínskými plagiátory.

„Čínští výrobci kopírují zejména naše dárkové sady a kolekce. I přímo na Ambiente jsme našli kopie našich setů,“ uvedl Fiřt. Zabránit výrobě plagiátů prý prakticky není možné, řešením je podle Fiřta zaměření na to, co plagiátoři zatím dobře vyrobit neumí. „Víme, že čínští producenti mají problém s výrobou kvalitního strojně vyráběného nápojového skla, a toho chceme využít v maximální míře,“ uvedl.

Nové linky

Kvůli rostoucímu zájmu o nápojové sklo Crystalite instaluje ve světelském závodě dvě nové automatické linky, které by měly začít fungovat ve druhé polovině letošního roku. Denní výrobní kapacita u tohoto segmentu zboží pak stoupne zhruba o 100 tisíc kusů, v porovnání se současným stavem bude více než dvojnásobná. Podle loňských údajů podniku jde v součtu o investice za více než 300 milionů korun.

Crystalite Bohemia funguje ve Světlé nad Sázavou v areálu někdejších skláren Sklo Bohemia, které v roce 2008 zkrachovaly. Závod pak koupil nynější majitel Lubor Cerva a na podzim 2009 v něm obnovil strojovou výrobu nápojového a dekoračního skla. Včetně sklárny v Květné na Uherskohradišťsku vyrábějící ruční sklo Crystalite zaměstnává přes 800 lidí. Výrobky vyváží do 72 zemí. Roční obrat společnosti se pohybuje kolem 930 milionů korun.

Umístění světelských skláren