Sankcemi stižený Írán sází na čínskou pomoc

V Gibraltaru byl začátkem července zadržen tanker kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zapovídají sankce Evropské unie.

V Gibraltaru byl začátkem července zadržen tanker kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zapovídají sankce Evropské unie. Zdroj: Reuters

Íránská vlajka, ilustrační foto
V Gibraltaru byl začátkem července zadržen tanker kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zapovídají sankce Evropské unie.
3
Fotogalerie

Americkými sankcemi stižený Írán doufá, že se mu podaří udržet dobré vztahy s Čínou, která vede se Spojenými státy obchodní válku. Média v těchto dnech informovala o tom, že obě země aktualizují dohodu o strategickém partnerství z roku 2016. Ve hře je 400 miliard dolarů, které Čína slibuje do ropné velmoci investovat.

Ústředním pilířem úmluvy je příslib 280 miliard dolarů s cílem modernizovat íránský ropný a plynový sektor. Dalších 120 miliard má plynout do rozvoje infrastruktury. Čínské firmy by díky tomu měly mít prioritu u ropných a plynových projektů a nárok Írán sází na čínskou pomoc na slevu na nákup surovin. „Dohoda zahrnuje i pět tisíc příslušníků čínského bezpečnostního personálu na íránské půdě k ochraně čínských projektů,“ citoval server Petroleum Economist nejmenovaný zdroj z íránského ministerstva ropného průmyslu.

Čína se už na počátku tisíciletí stala největším íránským obchodním partnerem a odběratelem ropy. Spolupráce se rozrostla mimo jiné i na zbrojní obchody. Persie je pro Peking důležitým bodem v rámci jeho projektu Nové hedvábné stezky.

Úhybné manévry

Poté, co Washington vypověděl jadernou dohodu s Teheránem z roku 2015, uvalil na zemi sankce, které tvrdě dopadají na íránský ropný sektor. Čína ale podle všeho navzdory postihům perskou surovinu nadále kupuje. V médiích se objevují zprávy o těžko vystopovatelných lodích, které se ji snaží tajně převážet. „Nechtějí vysílat fakt, že byly v Íránu, a vyhýbají se tak sankcím,“ řekl nedávno listu The Guardian Samir Madani ze stránek TankerTrackers.com.

Spory s USA obě země sbližují, protože je to pro ně oboustranně výhodné. Čína v Íránu ochotně zaplňuje prostor, který tu zanechaly západní firmy, a zároveň tak oslabuje americký vliv v oblasti. Opatrné čínské obcházení amerických sankcí však signalizuje, že se Peking nehodlá jednoznačně postavit na stranu Teheránu.

Jeho zájmy na Blízkém východě jsou navíc mnohem širší. „Čína má v regionu vztah s každou jednotlivou zemí včetně íránských rivalů Izraele a Saúdské Arábie a ty by mohly být v ohrožení, pokud by se příliš sblížila s Teheránem,“ podotkl časopis Foreign Policy.