Velká rána pro Shell. Firma končí s těžbou na Aljašce, nenašla dost ropy

Ropná plošina v USA

Ropná plošina v USA Zdroj: ctk/AP

Ropná společnost Royal Dutch Shell zastaví průzkum těžby v pobřežních vodách Aljašky, protože se jí v regionu nepodařilo nalézt dostatek ropy. Současně kvůli tomu zaúčtuje mimořádné odpisy 4,1 miliardy dolarů (téměř 100 miliard korun), oznámila dnes společnost.

Shell uvedl, že nenalezl ve své vrtu Bruger J v Čukotském moři dostatečné množství ropy a plynu, které by ospravedlnilo další průzkum. V rozhodnutí o zastavení těžby se odráží vysoké náklady na projekt, a také nepředvídatelné regulační prostředí v oblasti.

Zpráva je velkou ranou pro Shell, která počítala s tím, že se těžba na Aljašce stane jedním ze zdrojů budoucího růstu příjmů firmy. Ochránci životního prostředí, kteří se několikrát pokusili projekt zablokovat, zprávu vítají.

Shell utratila za průzkum v Arktické oblasti více než sedm miliard dolarů, včetně 2,1 miliardy v roce 2008 za pronájem oblasti v Čukotském moři u severozápadního pobřeží Aljašky.

Pohroma pro tuleně

Ochránci životního prostředí uváděli, že průzkum v ekologicky křehké arktické oblasti by mohl způsobit nárůst emisí skleníkových plynů, úniky ropy a být pohromou pro lední medvědy, mrože a tuleně. V létě se demonstranti na kajacích neúspěšně pokusili zablokovat lodě Shellu v Seattlu a Portlandu.

Americká geologická služba USGS odhaduje, že v amerických arktických vodách Čukotského a Beaufortova moře je nejméně 26 miliard barelů vytěžitelné ropy, napsaly agentury AP a Reuters.