Velké změny v britské energetice: SSE a Innogy se sloučí, vznikne druhý největší dodavatel

Innogy

Innogy Zdroj: Innogy

Innogy
2
Fotogalerie

Britská energetická společnost SSE a firma Npower, britská divize německé energetické společnosti Innogy, sloučí své maloobchodní aktivity v Británii. V rámci tohoto největšího majetkového přesunu v odvětví za poslední roky vznikne druhý největší britský dodavatel energií, který bude konkurovat zdejší jedničce na energetickém trhu, firmě British Gas. Podle analytiků by ale mohl být problém získat k tomuto spojení svolení antimonopolního úřadu.

Oznámení přichází den po zprávě, že obě firmy vedou jednání o takovémto kroku. Dohodou vznikne nová společnost, v níž si 65,6procentní podíl podrží SSE a 34,4 procenta připadne Innogy. Podnik se bude obchodovat na londýnské burze, uvedla agentura Reuters.

Dohromady bude mít koncern v Británii zhruba 11,5 milionu zákazníků. Více - 14 milionů - jich obhospodařuje jen dceřiná firma společnosti Centrica, kterou je British Gas.

Šest velkých energetických firem v Británii, mezi něž patří i Centrica, SSE, Iberdrola, E.ON a EDF, čelí tlaku menších rivalů. Ti lákají zákazníky na nižší ceny a za deset let se jim podařilo zvýšit podíl na trhu z necelého jednoho procenta na současných zhruba dvacet.