Věřitelé Motorpalu přijali reorganizační plán, počítá se vstupem investora

Motorpal

Motorpal Zdroj: ctk

Jihlavská společnost Motorpal má nový reorganizační plán. Schválili jej její věřitelé u Krajského soudu v Brně. Plán obsahuje kroky k řešení dluhové zátěže strojírenského podniku při zachování výroby včetně avizovaného vstupu strategického investora Moto Capital.

Přijetí věřitelům doporučil insolvenční správce Lee Louda, podle něhož je reorganizace proveditelná, ekonomická zdůvodnitelná a nabízí věřitelům vyšší uspokojení než konkurz a zpeněžení majetku.

Motorpal zaměstnává skoro 1300 lidí. V insolvenčním řízení je od ledna, soud mu ale povolil reorganizaci. Výše přihlášených pohledávek je podle Loudovy zprávy zveřejněné v insolvenčním rejstříku přes 931 milionů korun, zatímco majetek podniku znalec ocenil na 310 milionů.

Vše ještě musí potvrdit soud. „Reorganizační plán byl přijat všemi skupinami věřitelů a jsou rovněž naplněny podmínky pro jeho schválení insolvenčním soudem. Soud konstatuje, že o reorganizačním plánu bude rozhodnuto samostatným usnesením,“ uvedla samosoudkyně Bohumila Čuprová. Dodala, že by se tak mohlo stát do konce měsíce.

Motorpal vyrábí ve čtyřech závodech v Jihlavě, Jilemnici, Batelově a Velkém Meziříčí vstřikovací systémy pro dieselové motory a přesné díly pro automobilový průmysl. Insolvenční návrh na sebe letos v lednu podala sama akciová společnost z důvodu dluhů. Usnesení o jejím úpadku vydal Krajský soud v Brně 9. února, reorganizace podniku byla soudem povolena 20. dubna.

Ve vedení podniku nastaly už počátkem roku změny. Generálním ředitelem se stal Radim Valas, který má zkušenosti s ozdravěním firem. Výroba v závodech Motorpalu se nepřerušila a pracovníci dostávají mzdy. Společnost Moto Capital už zajišťuje provozní financování Motorpalu. Stojí za ní dosavadní menšinový akcionář Motorpalu Grzegorz Hóta.

Ředitel Motorpalu vítá, že věřitelé souhlasí s reorganizací firmy
Generální ředitel zadlužené jihlavské společnosti Motorpal Radim Valas uvítal, že věřitelé firmy dnes přijali její reorganizační plán. Uvedl, že přijetí plánu významně stabilizuje a uklidní situaci. Podle něj si oddechnou zaměstnanci, navíc se jim plošně zvýší od října platy o tři procenta. Plán na reorganizaci firmy obsahuje kroky k řešení dluhu strojírenského podniku při zachování výroby včetně avizovaného vstupu strategického investora Moto Capital.

To, že věřitelé dnes přijali u Krajského soudu v Brně plán reorganizace firmy, je podle Valase „jedním z důležitých kroků celkového restrukturalizačního procesu a zahájení další spolupráce zejména s dodavateli na klidnější bázi“. Podle něj to uklidní i zaměstnance. „Protože tam byla velká nervozita zejména v počátku toho procesu. Nyní jim navíc od října plošně přidáme tři procenta platu,“ řekl Valas.