Větrným parkům v Rumunsku se stále nedaří, ČEZ snížil jejich hodnotu

Rumunský větrný park ČEZ Fantanele - Cogealac

Rumunský větrný park ČEZ Fantanele - Cogealac Zdroj: CEZ

Energetický koncern ČEZ snížil hodnotu svých aktiv v Rumunsku v minulém roce o astronomickou částku 6,6 miliardy korun. „Nejedná se o odepsání hodnoty, ale o vytvoření opravné položky k těmto dlouhodobým aktivům,“ uvádí mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. „V případě budoucího zlepšení výhledu hodnoty těchto aktiv může dojít k rozpuštění této opravné položky do výnosu,“ dodává mluvčí.

Masivní přecenění aktiv ale nenasvědčuje tomu, že by ČEZ věřil v rychlý obrat k lepšímu v blízké budoucnosti. Opravné položky k rumunským větrným parkům Fantanele a Cogealac totiž představují přes osmdesát procent celkových opravných položek. Navíc už loni vytvořil polostátní energetický kolos opravnou položku k větrným elektrárnám ve výši 2,9 miliardy korun.

K loňskému snížení hodnoty rumunských větrných elektráren skupinu vedly negativní změny na trhu. „Zejména z důvodu poklesu cen zelených certifikátů, jejichž prostřednictvím je v Rumunsku vyplácena podpora pro obnovitelné zdroje energie, pozastavení části přídělu těchto certifikátů a poklesu cen elektřiny v Rumunsku vyšlo aktuální ocenění nižší než účetní hodnota,“ říká Půlpánová.

Větrnému parku Fantanele byl pozastaven příděl zelených certifikátů již v listopadu 2013. Větrné parky Fantanele a Cogealac mají celkový instalovaný výkon 600 megawattů. Kvůli nižším výnosům ČEZ již v minulosti zvažoval, že by část rumunských elektráren prodal.

V minulém roce dosáhla skupina ČEZ očištěného čistého zisku ve výši 29,5 miliardy korun při provozních výnosech ve výši téměř 201 miliard. Oproti předchozímu roku se tak očištěný zisk snížil o třiadvacet procent z 38,2 miliardy. V letošním roce plánuje tuzemská energetická jednička dosáhnout zisku ve výši sedmadvaceti miliard.