Vinaři s doslazováním vína na Evropskou komisi nečekali

Červené víno (Foto: ČTK)

Červené víno (Foto: ČTK) Zdroj: CTK

Minulou středu Evropská komise udělila vinařům z Česka a dalších zemí výjimku, podle níž kvůli deštivému počasí mohou zvýšit cukernatost více, než stanovují unijní pravidla. Podle informací deníku E15 ale vinaři začali s obohacením ještě před rozhodnutím příslušného výboru. Důvod je prostý, čekání na konec října by mohlo ohrozit výrobu vína z letošní úrody.

To potvrzuje i Svaz vinařů. „Čekat na to, než se úřednický moloch EU vzpamatuje a vydá nařízení čtrnáct dnů po ukončení sklizně, nemá smysl. Je to stejné, jako kdyby napadl sníh a my jsme čekali na povolení EU, jestli jej můžeme odhrnout,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Z hlediska schválení či neschválení podle svazu ani nebyla jiná varianta možná.

Historicky o tuto výjimku totiž požádalo nejvíce států a podle Půčka tak nebyl důvod, proč by měla komise toto blokovat.
„Komise by měla navrhnout změnu administrace formou přenesení pravomoci na členské státy, stejně jako je tomu u přikyselování vína,“ dodal Půček.

Přikyselování vína je opačný postup ve chvíli, kdy mají hrozny kvůli příliš slunečnému počasí cukernatost moc vysokou. V tomto případě výjimku schvaluje jako například před pěti lety národní vláda.

Čekat, než se EU vzpamatuje a rozhodne, čtrnáct dní po skončení sklizně nemá podle vinařů smysl. Je to, jako kdyby napadl sníh a čekalo se, zda jej mohou odhrnout

Také řediteli Chateau Valtice – Vinných sklepů Valtice Marku Šťastnému přijde úsměvné, že Evropská komise rozhoduje na konci října, jak se má doslazovat mošt v dávno skončeném vinobraní. „Absurdita rozhodnutí EK je každému jasná. Vinaři si to stejně osladili o zvýšenou kvótu, protože to je dobře pro víno i zákazníky a tím i pro jejich podnikání,“ uvedl.

Na kvalitu vína podle něj nemá žádný vliv, jestli je doslazeno třemi kilogramy na sto litrů nebo pěti kilogramy. Je to jen otázka alkoholu, který ve víně vzniká. „U nedocukřených vín je předpoklad, že hrozny jsou lépe vyzrálé. Je jen na vinaři, jestli z nich dokáže vyrobit dobré víno, či nikoliv,“ míní.