Vítkovice vybudují v Pákistánu ocelárnu za šest miliard

Ocelárna, Pákistán

Ocelárna, Pákistán Zdroj: Profimedia

Vítkovice Heavy Machinery mají stavět v Pákistánu ocelárnu za 6,1 miliardy korun. Se soukromým investorem Santex Pakistan podepsaly na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně dohodu o spolupráci. Nyní se řeší financování akce přes Českou exportní banku. Finální kontrakt má být hotový ještě letos.

Pro Vítkovice je kontrakt v Pákistánu jedním z největších za posledních deset let. Společnost bude generálním dodavatelem stavby, přičemž se předpokládá, že 70 procent zakázky dostanou tuzemské firmy. „Je to podmínka České exportní banky,“ uvedl generální ředitel vítkovického podniku Michal Pastušek.

Podle něj Vítkovice jednotlivé části ocelárny už dodávaly. „Dělali jsme už každý uzel zvlášť. Jediné, kde si vezmeme někoho na spolupráci, bude kontilití,“ uvedl Pastušek. Stavební část zakázky připadne zřejmě pákistánským firmám.

Pákistán řeší problémy s nedostatkem oceli. Asi 80 procent se dováží. Nová ocelárna vyrobí asi 1,2 milionu tun ročně. Jejím výsledným produktem budou kontilité sochory pro následné válcování výztuže do betonu.

Dobu realizace kontraktu plánují aktéři na čtyři roky. „Momentálně se připravuje úvěrová smlouva, která by se během dalších měsíců měla dokončit,“ uvedl Pastušek. Pojištění akce má krýt EGAP.

Skupinu Vítkovice Machinery Group tvoří tři desítky firem s ročním obratem kolem 20 miliard korun. Celou skupinu, která zaměstnává přibližně 8500 lidí, zastřešuje společnost Vítkovice Holding. Vítkovice jsou lídrem ve výrobě ocelových láhví a mají téměř pětinový podíl na světovém trhu speciálních zalomených hřídelí pro velké námořní lodě.