Vláda chce dát na obnovitelné zdroje příští rok 16 miliard korun

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Vláda hodlá poslat příští rok ze státního rozpočtu na dotace pro obnovitelné zdroje 15,7 miliardy korun. To je stejná částka, kterou vyčlenila na letošní rok. Díky tomu mohou domácnosti a firmy přispívat na obnovitelné zdroje v cenách elektřiny za každou spotřebovanou megawatthodinu 495 korun. Bez státní spoluúčasti by tento příspěvek činil více než 800 korun.

Podle důvodové zprávy k návrhu nařízení vlády o výši státního příspěvku na zelenou energii odhaduje Energetický regulační úřad, že na příští rok by bylo třeba, aby stát v rozpočtu na obnovitelné zdroje vyčlenil 13,814 miliardy korun. Nicméně ministerstvo průmyslu a obchodu si chce vytvořit rezervu pro plánované změny ve výpočtu příspěvku na obnovitelné zdroje, který je součástí cen elektřiny.

Od poloviny příštího roku by se měl příspěvek spotřebitelů počítat podle hodnoty rezervované kapacity a nikoli podle spotřeby elektřiny jako dosud. Zároveň však nebudou spotřebitelé platit více než 495 korun za spotřebovanou megawatthodinu. Změna má pomoci zejména energeticky náročnému průmyslu. Pro stát to bude znamenat, že bude muset na úhradu podpory příští rok přihodit 2,4 miliardy korun.

V systému podpory obnovitelných zdrojů je od loňska osmimiliardový přebytek. O tolik se na podpoře vyplatilo méně, než kolik spotřebitelé a stát do systému odvedli. Pro letošní rok se naopak čekal deficit, který by měl loňský přebytek pokrýt.

Dosavadní statistiky o vyplacené podpoře však naznačují, že i letos by mohly peníze zbýt. Na podporu by se mělo vybrat zhruba 45 miliard korun. Za první pololetí letošní roku se vyplatilo na podpoře 21,7 miliardy korun. Pokud ve druhé půlce roku bude svítit slunce a foukat vítr stejně jako v prvních šesti měsících, bude na podporu potřeba zhruba 43 miliardy korun.