Vojenské opravárně prospěl návrat k armádě, dostala se do zisku

Servis tanků ve státním podniku VOP CZ

Servis tanků ve státním podniku VOP CZ Zdroj: CTK

VOP Šternberk
Návštěva ministra Stropnického ve VOP CZ
Návštěva ministra Stropnického ve VOP CZ
Návštěva ministra Stropnického ve VOP CZ
Návštěva ministra Stropnického ve VOP CZ
8
Fotogalerie

Státnímu podniku VOP CZ (bývalý Vojenský opravárenský podnik) ze Šenova u Nového Jičína se letos daří podstatně lépe než v loňském roce. V prvních třech čtvrtletích letošního roku hospodařil se ziskem zhruba 28 milionů korun, což byl výsledek téměř o 67 milionů korun lepší než ve stejném období roku 2015. Z výroční zprávy vyplývá, že za celý loňský rok byl podnik ve ztrátě více než 36 milionů korun, o rok dříve činila ztráta přes 61 milionů korun

Bohuš uvedl, že se tak potvrzuje úspěšnost nové strategie, kterou začal podnik uskutečňovat v loňském roce. "Cílem byla restrukturalizace civilní kooperační výroby ve prospěch úspěšných zakázek a zároveň návrat k tradiční vojenské výrobě a servisu, kvůli kterým byl podnik se sedmdesátiletou historií v roce 1946 původně založen," uvedl mluvčí.

Ještě před několika lety tvořily vojenské zakázky jen minimum produkce závodu, protože podnik se orientoval více na civilní výrobu. S příchodem nového managementu se strategie změnila, firma se vrací k poskytování služeb, servisu a produktů ve vojenské výrobě.

Bohuš uvedl, že podnik nyní opět opravuje vojenskou techniku pro soukromé firmy i českou armádu. "Krom toho nabízí i řešení v ochraně proti zbraním hromadného ničení nebo ochraně kritické infrastruktury. Podnik je zároveň lídrem v oboru autonomních robotických pozemních systémů, kde spolupracuje s předními českými univerzitami," uvedl mluvčí.

Pro podnik je důležité strategické partnerství s ministerstvem obrany a českou armádou. "Naší snahou ve spolupráci s ministerstvem obrany je realizovat koncepci dlouhodobého zajištění servisu pozemní techniky české armády včetně řízení a podpory životního cyklu, kterou jsme s ministerstvem a armádou společně připravili," uvedl výkonný ředitel Kamil Kučera.

Podnik VOP CZ letos investoval více než 45 milionů korun především do strojního zařízení pro výrobní útvary. V současnosti má přes 870 zaměstnanců, další pracovníky hledá, a to především do technických profesí.