Volkswagen kvůli záplavám ve Slovinsku omezí výrobu v Hannoveru

Automobilka Volkswagen má další problém. Musí omezit výrobu v Hannoveru.

Automobilka Volkswagen má další problém. Musí omezit výrobu v Hannoveru. Zdroj: Reuters

Německá automobilka Volkswagen kvůli chybějícím součástkám pro motory ze Slovinska omezí výrobu v továrně na užitkové automobily v Hannoveru. Uvedl to podle agentury DPA mluvčí podniku. Volkswagen již dříve informoval, že nedávné záplavy ve Slovinsku zasáhly jeho dodavatele součástek pro motory. Několikatýdenní přerušení výroby již kvůli nedostatku součástek ohlásila továrna Volkswagenu v Portugalsku.

„Za současného stavu se musíme připravit na to, že tady v Hannoveru nebudeme moci od poloviny září několik týdnů vyrábět automobily se spalovacím motorem,“ uvedl v neděli mluvčí. Zcela se tak zastaví výroba dodávkových vozů T6.1, které tvoří největší část produkce továrny v Hannoveru, napsala agentura DPA.

Německý automobilový koncern Volkswagen je největším výrobcem aut v Evropě. Kromě hlavní značky VW zahrnuje také řadu dalších značek, jeho součástí je i tuzemská Škoda Auto.

Volkswagen ve středu uvedl, že v důsledku záplav ve Slovinsku nebude schopen adekvátně zásobovat všechny své továrny. Továrna Volkswagenu v portugalském městě Palmela ve čtvrtek oznámila, že kvůli nedostatku součástek od slovinského dodavatele přeruší výrobu od 11. září do 12. listopadu.

Škoda Auto v ohrožení

Záplavy ve Slovinsku ze začátku srpna způsobily rozsáhlé přívalové deště. Podle slovinské meteorologické služby v zemi za necelý den spadlo tolik srážek jako obvykle za měsíc. Záplavy zničily řadu silnic, mostů a domů a způsobily škody odhadem za půl miliardy eur. Zasaženy byly dvě třetiny území země. Přírodní katastrofa si také vyžádala nejméně šest mrtvých.  

Dopady záplav ve Slovinsku může pocítit také česká Škoda Auto. Mluvčí Škody Ivana Povolná pro Hospodářské noviny potvrdila, že slovinský výrobce v současnosti omezil dovoz motorových dílů do českých závodů. Škodě se ale zatím daří zajistit dostatek součástek z jiných zdrojů. „Nelze však vyloučit částečné omezení výroby v závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách. Naše týmy usilovně pracují na tom, aby případné dopady snížily na minimum a našim zákazníkům bylo dodáno co nejvíce vozů,“ řekla HN Povolná.