Volkswagen plánuje další omezování výdajů, náklady chce snížit o desetinu

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk

Volkswagen
Volkswagen
Volkswagen
Volkswagen
Volkswagen v USA
26
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen, který se potýká s negativními dopady emisního skandálu, plánuje další omezování výdajů. Informoval o tom dnes německý list Automobilwoche. Generální ředitel Volkswagenu Matthias Müller podle listu na interním setkání vedoucích pracovníků vyzval ke snížení materiálových a režijních nákladů o deset procent.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda.

"Důsledky této krize nás budou v příštích letech zatěžovat až na hranici únosnosti," uvedl podle listu Müller. Dodal, že krize navíc přišla v době, kdy firma musí každé volné euro investovat, aby se vyrovnala s "brutálními" změnami, kterými prochází automobilový sektor.

Automobilka si zatím na hrazení nákladů spojených se skandálem dala stranou 17,8 miliardy eur (zhruba 480 miliard korun). Analytik Frank Schwope ze společnosti NordLB nicméně v létě odhadl, že skandál bude stát automobilku 25 až 35 miliard eur (zhruba 675 až 945 miliard korun).