Volkswagen plánuje rozsáhlé změny, propouštět však nehodlá

Koncern Volkswagen je ke své budoucnosti skeptický, závod ve Zwickau zatím chrlí na trh další vozy VW

Koncern Volkswagen je ke své budoucnosti skeptický, závod ve Zwickau zatím chrlí na trh další vozy VW Zdroj: profimedia.cz

Automobilový koncern Volkswagen plánuje rozsáhlé změny uvnitř společnosti. Ty by se měly týkat jak technologických, tak organizačních postupů, podle ředitele VW Matthiase Müllera však firma nemá v plánu propouštět zaměstnance. První změny by se na výsledcích hospodaření měly projevit do dvou let, uvedl Müller na tiskové konferenci.

Rozsáhlé změny by se měly týkat všech dvanácti značek koncernu, v současnosti má Müller na stole údajně až šedesát různých projektů, které by měly pomoci zvýšit efektivitu celého konglomerátu, jehož dceřiné společnosti by měly v budoucnuzahájit užší spolupráci. Zároveň se Volkswagen musí soustředit také na řešení emisního skandálu, který společnost zasáhl v září minulého roku. Na jeho řešení si společnost vyhradila 17,8 miliardy eur (480 miliard korun).

„Někteří lidé ve společnosti doufají, že tento čas pomine, a že Müller firmu povede jen pár let. Až tu bude nový šéf a dozní emisní skandál, stejně si povedeme lépe,“ řekl Müller na tiskové konferenci. Tohle však podle něj není tento případ a ve společnosti musí dojít k nutným změnám, aby se mohla připravit na budoucnost. Velké změny čekají především přímo výrobce Volkswagen, největší součást koncernu. Ten se musí vrátit k lepším ziskům a napravit svou pověst ve Spojených státech.

„Volkswagen má nyní nůž na krku, celý svět nás nyní pozoruje. Doufáme, že vše dojde do zdárného konce, ačkoliv je jasné, že nás to bude stát obrovské množství peněz,“ řekl Müller.

Projekt, kterým chce Volkswagen Group inovovat své budoucí podnikání, je například aplikace Gett, která funguje na podobném principu, jako ta od společnosti Uber. Volkswagen Gett koupil za 300 milionů dolarů a chce se pomocí ní soustředit na nové příležitosti v oblasti mobility. Rovněž bude Volkswagen investovat do výzkumu v oblasti elektromobility. Do roku 2025 chce koncern představit více než třicet elektrických modelů, ročně chce společnost prodat až tři miliony elektromobilů, tedy trojnásobek produkce Škoda Auto.

I přes rozsáhlé změny však Volkswagen neplánuje v rámci úspor propouštění, což pro agenturu DPA o víkendu potvrdil člen rady VW Bernd Osterloh. Podle vedení společnosti dá koncern přednost přirozenému úbytku svých zaměstnanců, nebude tedy nahrazovat každého pracovníka, který firmu opustí.