Volkswagen splnil emisní cíle, oznámil. Každý pátý vůz dodaný v Evropě byl elektrický

Volkswagen Arteon Shooting Brake eHybrid

Volkswagen Arteon Shooting Brake eHybrid Zdroj: auto.cz/Petr Homolka

Volkswagen T-Roc R
Volkswagen Taigo
Volkswagen Taigo
4
Fotogalerie

Průměrné emise oxidu uhličitého u nových osobních automobilů z koncernu Volkswagen v Evropské unii v loňském roce činily 118,5 gramu na kilometr, a nacházely se tak zhruba dvě procenta pod stanoveným cílem. Na základě předběžných údajů to dnes oznámila sama firma, jejíž součástí je mimo jiné i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.

Volkswagen v dnešní zprávě rovněž upozornil, že loni zvýšil odbyt elektromobilů v EU, Norsku a na Islandu o 64 procent na 472 300. Firma dodala, že podíl plně elektrických aut a hybridních vozů umožňujících dobíjení z elektrické sítě na jejím celkovém odbytu vzrostl na 17,2 procenta z předloňských 10,1 procenta.

"Naše elektrická ofenziva loni výrazně nabrala na rychlosti díky mnoha atraktivním novým modelům. Téměř každý pátý vůz dodaný v Evropě byl elektrický. Více než polovina těchto vozů pak byla plně elektrická," uvedl šéf odbytu Christian Dahlheim. "To nám pomohlo k dalšímu snížení emisí oxidu uhličitého a ke splnění cíle EU," dodal.

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa? • Videohub

Dahlheim upozornil, že do roku 2030 hodlá Volkswagen zvýšit podíl plně elektrických vozů na svém odbytu v Evropě na 60 procent. Letos hodlá koncern uvést na trh další nové elektromobily, včetně vozu Škoda Enyaq iV Coupé.