Výroba i prodej aut v Česku výrazně propadly

Škoda Octavia

Škoda Octavia Zdroj: ctk

Krize již dolehla i na tuzemské automobilky. Výroba osobních aut v České republice se v prvním čtvrtletí snížila téměř o pětinu na 285 715 vozů. Pokles zaznamenaly všechny tři tuzemské automobilky. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.

Situaci ve výrobě automobilů ovlivnila vysoká srovnávací základna. „Porovnání mezi 1. čtvrtletím roku 2013 a 2012 je však do značné míry ovlivněno tím, že vývoj v počátku roku 2012 signalizoval pokračující růst produkce. Za 1. čtvrtletí roku 2012 bylo ve srovnání s rokem 2011 dosaženo nárůstu výroby o 13,70 procenta,“ uvedl ředitel sdružení Antonín Šípek. Proti roku 2011 letošní výroba klesla o sedm procent.

Stejně jako výroba klesl i zájem o nové vozy. Prodej aut v Česku v prvním čtvrtletí klesl o 16 procent na 36 453 vozů. První Škodě se snížil prodej o pětinu na 10 558 automobilů. Za Škodou, která vykazuje nižší odbyt především kvůli náběhu výroby třetí generace klíčového modelu Octavia, se v prodejním žebříčku umístil Volkswagen s růstem o téměř šest procent na 3864 vozů a třetí skončila Hyundai s poklesem o osm procent na 3581 prodaných aut. Následují Ford, Peugeot a Citroen.

Důvodem poklesu prodeje je podle Jana Malého z poradenské firmy PwC především nízká ochota domácností utrácet. „Domácnosti se obávají poklesu svých příjmů, důvodem jsou negativní informace o vývoji ekonomiky,“ uvedl. Firmy pak v současnosti omezují své investice.

Zhruba 62 procent aut koupily firmy, nicméně podíl soukromých zákazníků se stále zvyšuje. Z lednových 29 procent na 34 procent v březnu. Nejprodávanější byla nižší střední třída s podílem 22,5 procenta, následují malé vozy s 20,5 procenta a střední s 16 procenty. „Za celý rok očekáváme pokles registrací osobních aut přibližně o pět až deset procent. V roce 2014 pak růst o pět až deset procent,“ doplnil Malý s tím, že návrat k růstu očekává na konci letošního roku.