Výroba krmiv pro psy a kočky se zvedala i loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ani v době finanční a ekonomické krize Češi nešetří na svých čtyřnohých miláčcích. Tuzemští výrobci krmiv pro psy a kočky hlásí za loňský rok nárůst produkce, a to o zhruba pět procent na 245 tisíc tun. „Růst sice trochu zpomalil, ale uvážíme-li pesimistické výhledy krizí podbarveného hospodářství, je to stále úspěch,“ řekl deníku E15 předseda Unie výrobců krmiv Jiří Návara.

Produkce těchto krmiv v Česku v posledních 20 letech stále stoupá, v roce 1990 se vyrobilo 200 tun, v roce 2009 to bylo již 190 tisíc tun. Obrat výrobců dosáhl v roce 2009 pěti miliard korun. Od té doby, oproti původním odhadům růstu v řádu procent, spíše stagnuje. „Obrat firem se příliš nezměnil. Několikaprocentní nárůst výroby pětimiliardovou kulatou sumu tolik nezvýšil,“ podotkl Návara. Konečná cena krmiva pro zákazníky ale podle něj přece jen mírně stoupla, na čemž se podepsaly vyšší ceny vstupů, zejména energie, surovin a DPH.

Vyšší ceny vstupů se také podle již zveřejněných výročních zpráv výrobců krmiv pro psy a kočky promítly do předloňských výsledků firem. Například společnosti Vafo Praha stouply předloni tržby o téměř 30 procent na 580 milionů korun, zisk se ale propadl o čtvrtinu na 42 milionů.

Jeden z největších tuzemských výrobců, KSK Bono, zaznamenal předloni pokles tržeb o šest procent na zhruba půl miliardy, zisk se snížil o tři čtvrtiny na 6,4 milionu korun. „Hospodaření bylo v roce 2010 negativně ovlivněno značným vzestupem nákupních cen surovin,“ uvádí KSK Bono ve výroční zprávě. Výsledky za loňský rok zatím výrobci krmiv nezveřejnili.

Důvodem rostoucího zájmu o krmivo pro domácí zvířata je i trvalá obliba chovu psů a koček v českých domácnostech. Podle předloňského průzkumu provedeného agenturami Focus, Marketing & Social Research polovina respondentů uvedla, že s nimi nějaké domácí zvíře žije. Ve třech čtvrtinách případů šlo o psa, ve dvou pětinách o kočku.