Výrobce autobaterií Varta zvedne produkci

Větší zájem. Autobaterie Varta z českolipské továrny Johnson Controls putují do Škody Auto i k francouzské alianci Peugeot-Citroën

Větší zájem. Autobaterie Varta z českolipské továrny Johnson Controls putují do Škody Auto i k francouzské alianci Peugeot-Citroën Zdroj: ctk

Jeden z největších výrobců olověných startovacích autobaterií v Evropě, českolipská společnost Johnson Controls Autobaterie, zvýší do roku 2013 téměř o polovinu produkci svých výrobků dodávaných na trh pod značkou Varta. Z předloňských 7,7 milionu kusů by měla výroba narůst na více než jedenáct milionů. Důvodem je vyšší zájem o autobaterie nejen v České republice, ale i v Evropě.

Firma začala v posledních třech letech zásobovat další závody koncernu Volkswagen včetně mladoboleslavské Škody Auto. Mezi nové zákazníky patří také francouzské továrny aliance PSA Peugeot-Citroën či maďarský závod japonského producenta Suzuki. „Cílem je intenzivnější využívání stávajících výrobních zařízení a další expanze. Dodáváme do celé Evropy a do dalších států, není to jen otázka České republiky,“ řekl deníku E15 jednatel českolipské společnosti Hubert Schindelarz.

Na zvýšení objemu výroby firma pracuje již několik let. Do rozšíření výroby, nových technologií, do zlepšení životního prostředí a projektů na zvýšení produktivity práce investovala předloni podle své výroční zprávy 191 milionů korun. O rok dříve to bylo přes 300 milionů korun. Pro loňský rok měla firma v plánu proinvestovat zhruba 260 milionů korun.

Předloni také začala výstavba nové výrobní haly, ve které budou mimo jiné umístěny dvě montážní linky, jeden další modul na nabíjení baterií a dokončovací linka.

Nárůst výroby se projevil i na firemních tržbách. Předloňský obrat společnosti v účetním roce končícím v září stoupl o téměř polovinu na 6,3 miliardy korun, čistý zisk se zvýšil o téměř pětinu na 144,6 milionu korun. Společnost na konci září předloňského roku zaměstnávala v Česku 600 lidí. Výsledky za loňský rok zatím firma nezveřejnila.