Výrobci textilií Pegasu Nonwovens klesl zisk o čtvrtinu, výnosy stouply

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: ctk

Znojemskému výrobci netkaných textilií Pegasu Nonwovens stouply meziročně v prvním pololetí výnosy o šest procent na 98,1 milionu eur, zhruba 2,5 miliardy korun. Úspěch přinesly vyšší ceny polymerů a prodej hotových výrobků. Zisk firmě klesl o více než čtvrtinu na 6,7 milionu eur, asi 173 milionů korun, a to převážně kvůli kurzovým ztrátám.

Provozní ziskovost měřená ukazatelem EBITDA však vzrostla proti loňskému roku o devět procent na 19,2 milionu eur, přibližně 493 milionů korun. Meziroční srovnání bylo ovlivněno vývojem cen polymerů a zpožděním přenosu těchto cen, který snížil ukazatel EBITDA v minulém roce.

K růstu přispěl také dobrý prodej a snížení skladových zásob. Nepříznivě naopak působil růst osobních nákladů v souvislosti se zvýšením počtu zaměstnanců pro spouštění nové výrobní linky v Egyptě.

Právě díky nové lince se podařilo v červenci zahájit komerční dodávky. Před dvěma týdny tu ale musel být zastaven provoz kvůli bezpečnosti zaměstnanců. Důvodem byly politické nepokoje v Káhiře, od níž je závod vzdálen zhruba 35 kilometrů.

Vývoj ceny akcií Pegas Nonwovens za šest měsíců:

Graf 29. 8. 2013.Graf 29. 8. 2013. | capkova@mf.cz

„V tomto týdnu jsme už na základě zlepšené bezpečnostní situace v Egyptě zkušební provoz obnovili. Bezpečnost našich zaměstnanců však pro nás zůstává prioritou, a pokud se situace opět zkomplikuje, budeme neprodleně reagovat,“ uvedl generální ředitel společnosti František Řezáč.

I přes politické nepokoje plánuje firma v Egyptě další růst. Nyní je roční výrobní kapacita linky 20 tisíc tun materiálu. Pokud by byly podmínky příznivé, chce společnost kapacitu v letech 2015 a 2016 zdvojnásobit.

PROFIL: Pegas Nonwovens se rozkročil do Egypta