Výsledky PepsiCo překonaly očekávání, pomohl americký trh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: SWF Photography

Zisk amerického výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo ve třetím čtvrtletí klesl, výsledky ale překonaly očekávání analytiků. Společnosti pomohly vyšší tržby z prodeje nápojů a drobného občerstvení v Severní Americe.

Společnost dnes oznámila, že čistý zisk za tři měsíce k 5. září klesl o 73 procent na 533 milionů dolarů (12,9 miliardy korun) z 2,01 miliardy dolarů (48,5 miliardy korun) ve stejném období před rokem. Bez započtení mimořádných položek firma vydělala 1,35 dolaru na akcii.

Čistý příjem se snížil o více než pět procent na 16,33 miliardy dolarů, což představuje čtvrtý čtvrtletní pokles v řadě. Analytici v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali zisk 1,26 dolaru na akcii a příjmy ve výši 16,15 miliardy dolarů. Za poklesem čistého zisku stojí podle agentury Bloomberg především silný dolar, který snižuje hodnotu zahraničních tržeb PepsiCo při převodu na domácí měnu.

Graphical visualization of Pep

Příjmy divize nápojů v Severní Americe ale stouply o čtyři procenta a příjem z prodeje drobného občerstvení se zvýšil o procento. Oběma divizím pomohlo dvouprocentní zvýšení cen. PepsiCo současně zlepšila odhad růstu očištěného zisku na celý rok. Podle nové prognózy by měl očištěný zisk při konstantních směnných kurzech stoupnout o devět procent namísto původně předpokládaného osmiprocentního růstu.