Vývoz plynu ze Slovenska roste, Ukrajina navýšila kapacitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bilfinger SE, Flickr.com (CC-BY-ND 2.0)

Rusové kvůli evropským dodávkám plynu na Ukrajinu utahují kohouty vlastních dodávek pro Západ, Slováci tranzit přebytečného plynu naopak navyšují. Společnost Eustream zahájila testovací provoz, který povede k navýšení objemu dodávek plynu z Evropy na Ukrajinu.

Společnost Eustream spustila minulý týden takzvanou proceduru Open Season na zvýšení přerušitelné kapacity v bodě Budince. „Eustream díky tomu nabízí kapacitu v objemu 4,5 milionu metrů krychlových denně,“ uvádí společnost. Navýšení tranzitu firma zdůvodňuje technickými změnami na ukrajinské straně, které navýšily technickou kapacitu plynovodu. Dodavatelé, kteří navýšení přepravy využijí, budou známi po devatenáctém listopadu. Nabízená kapacita bude ovšem pro distributory větší až od ledna příštího roku.

Uvedená kapacita nabízená v rámci Open Season bude k dispozici úspěšným účastníkům tendru od prvního ledna 2015.
K posílení plynových dodávek ze Západu na Východ dochází v době, kdy Rusové utahují kohouty plynových dodávek pro Evropu. Ke snižování dodávek ruského plynu na Slovensko a do dalších zemí došlo právě poté, co Evropská unie zahájila zpětné dodávky svého přebytkového ruského plynu na Ukrajinu.

„Objem reverzních dodávek svědčí o tom, že trh o ně má zájem. Přeprava plynu přes vojanský plynovod nemá nic společného s kontrakty podepsanými s třetími stranami,“ odmítá spojitost s poklesem dodávek do Evropy mluvčí společnosti Eustream Vahram Chuguryan.

Většinu plynu dostává Ukrajina z Ruska

Slovenský Eustream, který je ovládán Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH), a ukrajinský Ukrtransgaz se na přepravě plynu na Ukrajinu domluvily podpisem memoranda v dubnu. Slováci posílají plyn pro Ukrajinu přes plynovod mezi Vojany a Užhorodem.

Ukrajina ročně spotřebuje pětapadesát miliard metrů krychlových plynu, z toho více než polovinu dostávala z Ruska. Gazprom však v polovině června přerušil dodávky plynu na Ukrajinu, protože Kyjev do stanoveného data nezaplatil miliardový dluh za odběr. Země se před pár dny domluvily na obnovení dodávek, ruská strana to ovšem podmiňuje placením faktur předem.

Kvůli nejisté situaci a prázdným plynovým zásobníkům Ukrajiny se proto tato země snaží zásoby doplnit i tranzitem, který kromě Slovenska proudí na východ i přes Polsko a Maďarsko.