Záchrana Arevy může ohrozit stavbu jaderné elektrárny Hinkley Point

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C Zdroj: EDF Energy

Hroutící se francouzský výrobce jaderných reaktorů Areva je zase o krok blíž k záchraně. Vedení polostátní francouzské elektrárenské společnosti EdF schválilo loňský plán, podle něhož EdF koupí většinový balík akcií výrobce reaktorů Areva NP. Hodnotu celé firmy EdF odhaduje na 2,5 miliardy eur.

Samotný koncern Areva, do něhož Areva NP patří, dostane pětimiliardovou injekci od akcionářů. Tím největším, který drží 87 procent akcií, je francouzský stát. Nový kapitál má stabilizovat finanční situaci firmy, které se v posledních letech potýká s miliardovými ztrátami.

Jenže chystaná transakce mezi EdF a Areva NP začíná děsit britskou vládu, uvádí zdroje deníku Financial Times. Finanční nároky na převzetí výrobce reaktorů mohou ohrozit financování stavby britské elektrárny Hinkley Point C. EdF, která má dvoutřetinový podíl v konsorciu pro stavbu Hinkley Point C, ještě pořád nesehnala na stavbu peníze. Na stavbu bude potřeba 18 miliard liber.

V "zájmu přežití"

Vedení EdF i proto dosud nerozhodlo o zahájení stavby elektrárny, která má podle původních plánů začít fungovat už za osm let. Zástupce odborů v dozorčí radě EdF dokonce naznačil, že v zájmu přežití firmy by EdF měla projekt Hinkley Point C odsunout nebo zrušit.

V Británii mají vyrůst dva reaktory EPR právě od Arevy NP. Společnost však dosud žádný ze dvou rozestavěných bloků nedokázala dokončit. Nedokonečný a předražený blok ve finském Olkiluotu nakonec může zhatit i celou záchranu Arevy NP. EdF totiž požaduje, aby závazky plynoucí z nepovedeného finského projektu nebyly součástí transakce. Francouzský list Les Echo naznačil, že finský reaktor by byl vyčleněn do samostatné společnosti, kterou by převzala mateřská společnost Areva.

Příští rok bude převzetí dokončeno

Převzetí kontrolního balíku akcií společností EdF by mělo být hotovo příští rok. EdF i Areva uvádějí, že konečnou dohodu nakonec ještě budou muset konzultovat s odbory a schválit ji bude muset výbor ředitelů. EdF by měla vlastnit mezi 51 a 75 procenty akcií Arevy NP, mateřská Areva si ponechá 15 až 25 procent. Tím se vytvoří prostor pro zapojení dalších menšinových akcionářů. Minulý rok v listopadu už naznačila japonská společnosti Mitsubishi Heavy Industries, že by minoritní podíl měla zájem.

Francouzský prezident Francois Hollande při nedávné návštěvě Číny nadhodil možnost, že by se na záchraně Arevy mohl podílet i čínský kapitál. K Číňanům má blízko i EdF. Čínská jaderná společnost CGN má třetinový podíl v konsorciu pro výstavbu elektrárny Hinkley Point C.