Zaměstnanci E.ON odložili stávku naplánovanou na pondělí

E.ON

E.ON Zdroj: profimedia.cz

Zaměstnanci německé energetické společnosti E.ON odložili po pátečním večerním setkání odborů s vedením firmy stávku naplánovanou na pondělí 4. února. Oznámily to dnes odborové svazy Verdi a IG BCE. Stávka měla být reakcí na kolaps jednání o zvýšení mezd. O případné další stávce, která by byla první ve 12leté historii firmy, budou odbory rozhodovat 6. února.

Odbory požadují po firmě zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek, jako poskytnutí pracovní smlouvy pro nově vyškolené učně na nejméně 12 měsíců a kolektivní smlouvu pro externí zaměstnance. Odbory tvrdí, že firma může platy zvýšit, protože její čistý zisk za devět měsíců loňského roku překonal očekávání. E.ON nabídl růst mezd o 1,7 procenta, avšak odbory chtějí zvýšení až o 6,5 procenta. E.ON má více než 73 tisíc zaměstnanců.

Ve středu se má sejít společný vyjednávací výbor obou odborových svazů, který rozhodne, zda odbory budou pokračovat v jednání s vedením firmy, nebo zda zahájí stávku o půlnoci 10. února. Vedení E.ON prohlásilo, že věří v dohodu s odbory.

E.ON je největší energetickou firmou v Německu a dodává v zemi proud asi šesti milionům zákazníkům. Celkem má v zemi 23 elektráren. Případná stávka by firmě mohla způsobit milionové ztráty a ztrátu důvěry v době silné konkurence na trhu s elektřinou, napsaly agentury DPA a Reuters.