Západní finanční obři plánují skupovat a uzavřít asijské uhelné elektrárny

Uhelná elektrárna v Indonésii, ilustrační foto

Uhelná elektrárna v Indonésii, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Indická elektrárna, ilustrační foto
Indická elektrárna, ilustrační foto
Indie, elektrárna - ilustrační foto
Čínská vlajka na střeše automobilu projíždějícího kolem uhelné elektrárny ve městě Charbin v provincii Chej-lung-ťiang.
5
Fotogalerie

Soukromé finanční společnosti plánují urychlit globální dekarbonizaci skupováním uhelných elektráren v Asii a jejich následným předčasným uzavíráním. Projekt, na kterém se mají podílet kupříkladu banky HSBC, Citi či pojišťovna Prudential, by mohl odstartovat v Indonésii, Vietnamu či na Filipinách. Aktéři jej chtějí podrobně připravit do listopadového klimatického summitu ve Skotsku, tvrdí agentura Reuters na základě informací od několika zdrojů obeznámených s iniciativou.

Základní plán společností je jasný, za asistence Asijské rozvojové banky (ADB) vyjednat s vládami jednotlivých zemí nákup uhelných elektráren formou PPP projektů, tedy ve spolupráci soukromého a veřejného sektoru. Následně je chtějí uzavřít v horizontu patnácti let, tedy podstatně dřív, než vyprší jejich životnost. Země tak dostanou čas na přechod k obnovitelným zdrojům a lidé a regiony lhůtu k zajištěním nových pracovních míst.

„Soukromý sektor má úžasný nápad, jak řešit změnu klimatu, a my jsme mostem, který překlenuje mezeru mezi nimi, úřady a hráči v sektoru,“ uvedl podle Reuters Ahmed Sajíd z ADB. Doufá, že první elektrárnu se v rámci tohoto schématu podaří koupit už příští rok.

„Pokud přijdete s řádným způsobem, jak tyto elektrárny vyřadit dříve, ale ne přes noc, otvírá se vám předvídatelnější a větší prostor pro obnovitelné zdroje,“ komentoval plán Donald Kanak ze společnosti Prudential.

Uhelné elektrárny vytvářejí necelou třetinu globálních emisí CO2. Pro mnohé asijské státy jsou však stále perspektivním zdrojem elektrické energie v době, kdy k ní všichni lidé v regionu dosud nemají přístup. Přesvědčit je, aby uzavíraly podniky, do kterých investovaly mnoho prostředků, a další peníze vynaložily na nové čistší zdroje, je pro Západ obrovskou výzvou.

ADB nyní prověřuje, ve kterém ze zmíněných států by bylo vhodné projekt zahájit, jaké elektrárny bude možné koupit a jak vysoké budou náklady na jejich předčasné uzavření. K dořešení zbývá ještě řada bodů. Kupříkladu otázky, jak přesvědčit vlastníky zařízení, aby je prodali, a jak zajistit, aby se zapojeným soukromým subjektům investice alespoň částečně vyplatila.

Kdo jsou největší světoví znečišťovatelé

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub