Zaplatílek rezignoval na místo v dozorčí radě Net4Gas

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Zástupce státu v dozorčí radě společnosti Net4Gas Jan Zaplatílek ke konci července rezignoval. Firma je jediným držitelem licence na přepravu zemního plynu v Česku. Vyplývá to z oznámení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) po páteční schůzce ministra Jana Mládka (ČSSD) s představiteli firmy, kde se jednalo i o změně kapitálové struktury společnosti. MPO navrhne za stát místo Zaplatílka nové jméno. Mládek také firmu požádal, aby nového kandidáta schválila na nejbližší valné hromadě.

Zaplatílek skončil kvůli tomu, že na ministerstvu průmyslu šéfuje oboru plynárenství. Podle vyjádření ministra z minulého týdne v České televizi tak nemůže být dále členem dozorčí rady firmy, hrozil by totiž střed zájmů.

Hlavním tématem dnešní schůzky byla dramatická změna kapitálové struktury firmy. Net4Gas v minulých dnech snížil svůj základní kapitál o zhruba 90 procent, jeho základní kapitál klesl na 2,75 miliardy korun z původních 31,8 miliardy korun. Celkový kapitál firmy je 42,12 miliardy korun, skoro 40 miliard korun tak nově pokrývají jiné zdroje, hlavně dluhopisy a půjčky od bank. O tomto kroku firma navíc neinformovala Energetický regulační úřad (ERÚ). Postup Net4Gas proto kritizovali předsedkyně ERÚ Alena Vitásková i Mládek.

Mládek: Jsem znepokojen změnou kapitálové struktury

„V kontextu priority zajištění energetické bezpečnosti státu a dalšího budování plynové infrastruktury v České republice jsem při jednání vyjádřil své znepokojení nad nedávnou změnou kapitálové struktury společnosti Net4Gas a její schopností dalších zásadních investic,“ řekl dnes Mládek.

Za Net4Gas se jednání mimo jiné zúčastnil ředitel Andreas Rau a představitel akcionáře za společnost Borealis. Ta společně s německou pojišťovnou Allianz loni na jaře firmu koupila od RWE za 1,6 miliardy eur (41,3 miliardy korun).

Na akvizici si konsorcium podle Lidových novin půjčilo 1,1 miliardy eur od zhruba 20 evropských bank a nyní se rozhodlo úvěr refinancovat. V květnu Net4Gas schválil snížení základního kapitálu o 29 miliard korun a částku podle LN vyplatí akcionářům.

Zástupci Net4Gas dnes podle MPO uvedli, že změnou kapitálové struktury není cena plynu pro koncové zákazníky v Česku nijak dotčena a společnost má zajištěny prostředky na všechny plánované investice včetně strategických projektů severojižního propojení. Net4Gas chce usilovat, aby byly z co největší části financovány z evropských peněz.

Společnost Net4Gas provozuje více než 3600 kilometrů plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu. Firma loni vykázala třímiliardový zisk při tržbách 9,1 miliardy korun.