Záplavy na Slovinsku omezí výrobu i v jedné z největších továren Volkswagenu ve Wolfsburgu

Zdroj: Reuters

Německá automobilka Volkswagen kvůli chybějícím součástkám pro motory ze Slovinska omezí výrobu v továrně na užitkové automobily v Hannoveru a ve svém závodě ve Wolfsburgu. Uvedl to podle agentury DPA mluvčí podniku.

Volkswagen již dříve informoval, že nedávné záplavy ve Slovinsku zasáhly jeho dodavatele součástek pro motory. Několikatýdenní přerušení výroby již kvůli nedostatku součástek ohlásila továrna Volkswagenu v Portugalsku.

Volkswagen kvůli záplavám ve Slovinsku omezí výrobu v Hannoveru >>>

„Počínaje 11. zářím budou některé směny ve výrobě zrušeny,“ uvedl  mluvčí ohledně omezení, jež se budou týkat závodu ve Wolfsburgu. I v tomto případě jsou důvodem redukce výpadky dodávek komponentů. Není přitom jasné, jak dlouho bude omezení platné. Firma využije pro zaměstnance, kterých se výpadky ve výrobě dotknou, kurzarbeit, tedy ochranný režim pracovních míst. Wolfsburg patří k největším koncernovým továrnám s roční výrobou až 800 tisíc osobních vozů a je také sídlem hlavní centrály německé automobilky.

„Za současného stavu se musíme připravit na to, že tady v Hannoveru nebudeme moci od poloviny září několik týdnů vyrábět automobily se spalovacím motorem,“ uvedl v neděli mluvčí. Zcela se tak zastaví výroba dodávkových vozů T6.1, které tvoří největší část produkce továrny v Hannoveru, napsala agentura DPA. Podle DPA je rozsah výpadku v Hannoveru větší než ve Wolfsburgu.

Německý automobilový koncern Volkswagen je největším výrobcem aut v Evropě. Kromě hlavní značky VW zahrnuje také řadu dalších značek, jeho součástí je i česká Škoda Auto.

Volkswagen ve středu uvedl, že v důsledku záplav na Slovensku nebude schopen adekvátně zásobovat všechny své továrny. Továrna Volkswagenu v portugalském městě Palmela ve čtvrtek oznámila, že kvůli nedostatku součástek od slovinského dodavatele přeruší výrobu od 11. září do 12. listopadu.