Zasáhla je intervence: Mercedes loni zvýšil tržby, ale propadl se do ztráty

Mercedes GL P670

Mercedes GL P670 Zdroj: Autorevue.cz

Mercedes-Benz loni v Česku zvýšil tržby o 13 procent na 8,6 miliardy korun, ale propadl se do ztráty 352 milionů korun proti předchozímu zisku 45 milionů korun. Ztrátové hospodaření dovozce vozů Mercedes a Smart zdůvodnil silným konkurenčním prostředním ve všech divizích, ale zejména v luxusním segmentu, a také devizovou intervencí ČNB v závěru minulého roku.

Prodej osobních vozů značky loni klesl o šest procent na 2636 vozidel. Nárůst zaznamenaly modely GL, CLA a nová vlajková loď S. Prodej nákladních aut se zvýšil o 15 procent na 3343 vozů zejména díky poptávce v segmentu nad 16 tun. Tu ovlivnil vysoký zájem o vozy s končící normou Euro 5.

Letos dovozce očekává mírný nárůst v kategorii osobních aut, který potáhnou úspěšné modely B, ML, GL, S a E spolu s letošními novinkami S coupé, GLA a řadou C. V segmentu nad 16 tun firma čeká stagnaci nebo mírný pokles, v kategorii do 16 tun pak očekává podobný prodej, jako loni.

Mercedes-Benz Česká republika je součástí koncernu Daimler AG. Ten loni celosvětově zvýšil prodej vozů značky Mercedes o 10,7 procenta na rekordních 1,46 milionu vozů.