Zastaví Evropská unie české jádro? Obavy sílí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Obavy, že by Evropská unie mohla Česku zablokovat rozvoj jaderné energetiky, sílí. Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger minulý týden prohlásil, že Brusel by měl získat právo zasahovat do energetického mixu jednotlivých zemí a způsobů výroby energie. „Momentálně je to záležitost členských států,“ řekl Oettinger s tím, že do budoucna by kompetence přešly na Evropský parlament a Radu EU.

Jeho slova podpořil šéf Evropského parlamentu Martin Schulz – shodou okolností také zástupce Německa, které samo od jádra odchází.

To, že by Brusel v dohledné době mohl Čechům přímo nařídit zastavení jaderné energetiky, není reálné. Pravděpodobnost, že tak učiní nepřímo, ale po posledních návrzích německých činitelů v evropských institucích opět stoupá.

Evropská unie kupříkladu může nastavit příliš přísná bezpečnostní kritéria nebo podmínky pojištění, za nichž by se stavba nových jaderných bloků nevyplatila. Deník E15 již dříve upozornil, že podle pražského ministerstva zahraničí není jisté ani to, zda bude možné prodloužit životnost elektrárny v Dukovanech. Licence jejích jednotlivých bloků vyprší v letech 2015–2017.
Na riziko poukazuje také analýza ohledně tendrů na další bloky, kterou nedávno schválila česká vláda.

„Nová legislativa týkající se především jaderného sektoru, která se nyní formuje na evropské úrovni, by mohla zredukovat představy a plány vlády ČR na rozvoj českého jaderného sektoru,“ uvádí se v analýze. Česko proto podle ní musí vyvinout maximální úsilí při ovlivňování nastavení této legislativy a nových evropských pravidel.

„Úsilí Evropské komise je vehementně podporováno řadou členských protijaderných zemí,“ píše se dále ve vládním materiálu, který připravoval zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška.

Snaha Bruselu více zasahovat do kompetencí jednotlivých zemí se opírá o argument, podle něhož jinak v energetice nemůže fungovat jednotný evropský trh. Kritici namítají, že fungování trhu nabourávají špatnými a protichůdnými opatřeními samy evropské instituce.

V evropských politických kuloárech se ozývají hlasy, podle nichž jaderné země budou muset udělat ústupky, aby si jadernou energii zachovaly – kupříkladu francouzský prezidentský kandidát François Hollande připouští odstavení části bloků. Menší česká jaderná energetika by ovšem takové odstavení „několika“ – třeba dukovanských – bloků pocítila mnohem silněji.

Českému atomu hrozí diskreditace

Na rostoucí negativní vnímání české jaderné energetiky v Evropě vloni upozornila také česká rozvědka – Úřad pro zahraniční styky a informace. Úřad varoval, že pokud Česko přijme energetickou koncepci, jež bude počítat s nerealisticky vysokým podílem elektřiny z atomových bloků, bude to kontraproduktivní. Taková koncepce by rozvoj jaderné energetiky diskreditovala a tím i ohrozila.