Zemětřesení v ČEPS: končí šéf představenstva Kalina i Babišův muž Skavroň

Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS

Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS Zdroj: E15

Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS
Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS
3
Fotogalerie

K personálnímu zemětřesení došlo v čele státního správce přenosové soustavy ČEPS. Z postu předsedy představenstva dozorčí rada na středečním zasedání odvolala Jana Kalinu, stejně jako dalšího člena představenstva Jakuba Skavroně. O změnách informovalo ministerstvo průmyslu, které je vlastníkem firmy. Do vedení firmy se naopak dostal Martin Durčák. O mocenských bojích ve státní firmě se spekuluje již několik měsíců.

Kalina byl v čele energetické společnosti od roku 2016 a své působení zpětně prostřednictvím mluvčí zhodnotil převážně kladně. „Během uplynulých dvou let ČEPS naplňovala své poslání zajistit bezpečný a spolehlivý provoz a rozvoj elektroenergetické přenosové soustavy i svou povinnost vůči akcionáři, tedy zvyšovat hodnotu společnosti,“ uvedl Kalina.

Skavroň do ČEPS nastoupil v květnu loňského roku a dlouhodobě se o něm mluví jako o člověku s vazbami na premiéra Andreje Babiše, kterému měl radit právě v záležitostech týkajících se energetiky. Důvody odvolání obou mužů přitom ministerstvo blíže nespecifikovalo, deníku E15 se nedařilo získat ani vyjádření ministryně průmyslu Marty Novákové.

O mocenských bojích ve firmě, která spravuje majetek s hodnotou vyšší než 30 miliard korun, se spekuluje již několik měsíců. Informace o změně vedení ČEPS se dostávaly na veřejnost především po loňských parlamentních volbách, které vyhrálo hnutí ANO  Andreje Babiše. 

Právě Skavroňovy vazby na premiéra Babiše měly být podle serveru Euro.cz jedním z hlavních důvodů sporu ve vedení firmy. Skavroň měl zase Kalinu kritizovat za špatné vedení ČEPS a přílišné propojení s energetickým gigantem ČEZ. Právě kritika vůči Kalinovi měla Sakvroňovi sloužit jako most na šéfovský post ČEZ. Dle serveru Neovlivní.cz se o změnách ve vedení hovořilo již na konci letošního léta, v té době ale vyšel najevo skandál, podle kterého si měl Skavroň nechat za několik milionů zrekonstruovat kancelář. Ke změnám tedy došlo až nyní, kdy oba muži ve firmě skončili.

Durčák, který je novým členem představenstva ČEPS dříve působil například v Benzině a mateřském Unipetrolu. Jeho angažmá vzešlo z výběrového řízení.

V uplynulých měsících se výrazně měnilo i složení dozorčí rady ČEPS, kterou opustily předsedkyně Lenka Kovačovská a členka Pavla Sluková.