Zemřel René Matera, zakladatel Promet Group a jeden ze zachránců Tatry

Zemřel René Matera

Zemřel René Matera Zdroj: ČTK / Sznapka Petr

Ve věku 60 let podlehl ve středu těžké nemoci ostravský podnikatel René Matera, zakladatel strojírenské skupiny Promet Group, která mimo jiné spoluvlastní automobilku Tatra Trucks. Oznámil to mluvčí skupiny Pavel Barvík. Matera loni vedení Promet Group předal své manželce Haně a dětem Denise a Radimovi Materovým, sám dál působil v dozorčí radě skupiny.

Promet Group je významným středoevropským výrobcem a dodavatelem v oborech strojírenství, metalurgie a inženýringu. Skupina také se skupinami Czechoslovak Group a CE Industries spoluvlastní výrobce nákladních vozidel Tatra Trucks nebo chorvatského výrobce nákladních železničních vagonů Djuro Djaković.

René Matera byl absolventem Vysoké školy báňské v Ostravě. „Svou kariéru začal v polovině 80. let minulého století ve Vítkovicích na kompletaci hutí, válcoven a strojíren. Historie skupiny Promet Group sahá do roku 1992, kdy založil první firmu Procento - malou obchodní společnost, která se věnovala dodávání surovin a materiálů pro hutě a ocelárny,“ uvedl mluvčí.

Náplň oborů Materových firem se postupně rozrůstala. „Filosofií jeho podnikání bylo vytvořit průmyslovou skupinu, ve které se firmy svou činností doplňují. Skupina Promet Group tak dnes zahrnuje více než 40 společností, které zaměstnávají přes 4000 lidí,“ uvedl Barvík. Konsolidované tržby skupiny loni vzrostly o 1,88 miliardy na 10,43 miliardy korun, což bylo nejvíce v historii.

„Výrobní závody, jež jsou součástí Promet Group, pokračují v tradici českého strojírenství, inženýringu a metalurgie. Sídlo skupiny je v Ostravě. Závody má především na Moravě, například v Kopřivnici či Vsetíně, ale také v Úvalech u Prahy či v chorvatském Slavonskim Brodu,“ uvedl Barvík. Zákazníky jednotlivých divizí jsou přední evropské automobilky, výrobci manipulační a zemědělské techniky, slévárny a ocelárny.

Matera se zasloužil o přežití a rozvoj kopřivnické automobilky Tatra, kterou společně s podnikatelem Jaroslavem Strnadem získali v roce 2013. „Významně se podílel i na projektech, které tatrováckou historii připomínají, jako jsou například výstavba nového Muzea nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici nebo rekonstrukce legendárního motorového vozu Slovenská strela a vytvoření jeho expozice,“ uvedl Barvík.

Loni Matera předal řízení skupiny manželce a dětem. „Nastal čas dát prostor našim dětem, aby dál rozvíjely skupinu Promet Group, kterou jim předávám v pozici významné středoevropské firmy v oborech metalurgie, strojírenství a inženýringu. Jsem rád, že se rozhodly pokračovat v jejím řízení a zachovat tak duch rodinné firmy,“ uvedl tehdy podnikatel.