Zetor chce s Indy vyvinout nový speciální traktor pro indický trh

Výroba traktorů Zetor

Výroba traktorů Zetor Zdroj: Zetor

Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Indické pole (ilustrační foto)
Zetor představil před několika lety modelovou řadu traktorů Zetor Global Range pro Asii a Afriku. (ilustrační foto)
9
Fotogalerie

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors bude spolupracovat s indickou firmou VST Tillers Tractors na vývoji nového traktoru určeného primárně pro indický trh.

Zetor a VST chtějí společně vyvinout traktor s výkonem vyšším než 36 koní. Vyráběl by se pak přímo v Indii. Obě firmy pak mají podle podepsaného memoranda hledat cesty, jak nový model exportovat do dalších asijských a afrických zemí.

"Od této spolupráce si slibujeme obnovení pozice značky ZETOR na indickém trhu. ZETOR hledal silného lokálního partnera s dobrou znalostí místního trhu a máme velkou radost, že se nám podařilo dohodnout se na spolupráci právě se společností VST Tillers Tractors.

Ta je jedničkou na indickém trhu v segmentu traktorů do 30 koní a zemědělských kultivátorů a je známá vysokou kvalitou vyráběných strojů," uvedl Martin Blaškovič, předseda představenstva Zetor Tractors.

Brněnský výrobce je v Indii dobře známý, desítky tisíc traktorů tam vyvezl zejména v 60. až 80. letech minulého století. Od roku 2014 je zastoupen dceřinou společností Zetor India.

Zetor Tractors sídlí v Brně-Líšni, od roku 2002 společnost vlastní slovenská HTC Investments. Zaměstnává 464 lidí, dalších 83 zaměstnanců pracuje v šesti zahraničních pobočkách, kromě Indie ještě ve Velké Británii, Francii, Německu, Polsku a USA.

Zetor byl v roce 2018 ve ztrátě 149 milionů korun, výroba traktorů klesla o 685 kusů na 2080 kusů, pro rok 2019 bylo v plánu vyrobit jen 1500 nových strojů. Na začátku loňského roku Zetor propustil 145 zaměstnanců a snižoval skladové zásoby, teď lidi znovu nabírá.