Zisk automobilky GM roste, brzdí ji Opel

General Motors v Číně

General Motors v Číně Zdroj: profimedia.cz

Americkou automobilku General Motors v současnosti trápí zejména problémy v Evropě. Jinak pro ni byl konec loňského roku úspěšný. Čistý zisk největší americké automobilky ve čtvrtém čtvrtletí stoupl téměř o 90 procent na 892 milionů dolarů (17 miliard korun). V celém loňském roce ale zisk klesl na 4,9 miliardy dolarů z rekordních 7,6 miliardy v roce 2011.

Po špatných letech v Evropě očekává automobilka propad i letos. K oživením poptávky nemá podle finančního ředitele GM Dana Ammanna dojít ani v závěru roku. Automobilka rovněž uvedla, že odepsala zhruba 220 milionů dolarů z investice do ztrátového francouzského partnera PSA Peugeot Citroën. GM loni v rámci dohody o vytvoření aliance s PSA koupila ve francouzské společnosti sedmiprocentní podíl za 423 milionů dolarů. To však není největší evropský problém automobilky. Tím je dceřinná společnost Opel.

GM nyní pracuje na dalším snižování nákladů v německé divizi Opel. V pátek obnoví jednání se zástupci zaměstnanců. Zástupci automobilky však nepředpokládají, že by nové dvoudenní rozhovory vedly k dohodě ohledně další restrukturalizace divize. Evropské aktivity GM, které zahrnují německou automobilku Opel, v loňském roce vykázaly provozní ztrátu 1,8 miliardy dolarů. V samotném čtvrtém čtvrtletí prodělaly zhruba 700 milionů dolarů. Automobilka je v Evropě ztrátová již 13 let za sebou.

Opel se v minulosti dostal do existenčních problémů a GM chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel restrukturalizovat vlastními silami. Opel již v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách a v prosinci potvrdil, že v roce 2016 ukončí výrobu ve svém německém závodě v Bochumi. GM nedávno pohrozila dřívějším uzavřením továrny, pokud se nedohodne se zaměstnanci na větších úsporných opatřeních.