Zisk E.ON propadl o polovinu, firmu drtí změny v německé energetice

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu Zdroj: Martin Siebert, Euro

Čistý zisk největší německé energetické firmy E.ON, která rovněž působí v České republice, se loni bez zahrnutí mimořádných položek propadl o 46 procent na 2,2 miliardy eur (zhruba 60 miliard korun). Výsledky byly zasaženy změnami v německé energetické politice a nepříznivými hospodářskými podmínkami v jižní Evropě.

E.ON se nyní podobně jako další německé energetické podniky potýká s negativními dopady rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energii. Čelí rovněž masivní podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tlačí její konvenční elektrárny do ztrát.

Tržby společnosti loni klesly o sedm procent na 122,5 miliardy eur. Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) se propadl dokonce o 14 procent na 9,315 miliardy eur. V letošním roce počítá firma s jeho dalším poklesem na 8,0 až 8,6 miliardy eur.

„Celoroční výsledky odrážejí zátěž způsobenou obtížnými hospodářskými a regulačními podmínkami v Evropě,“ uvedl šéf podniku Johannes Teyssen. Poukázal zejména na politická rozhodnutí v Německu vedoucí k nedostatečným tržním cenám energie z konvenčních zdrojů. „V roce 2013 jsme proto posílili snahu o přizpůsobení E.ON rychle se měnícím podmínkám na trhu,“ dodal.

Vývoj akcií E.ON za poslední 4 roky:Vývoj akcií E.ONVývoj akcií E.ON | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Společnost podle agentury DPA přikročila k úsporným opatřením, prodeji některých aktiv a uzavírání ztrátových elektráren. Firma rovněž oznámila, že se rozhodla snížit dividendu za loňský rok na 0,6 eura na akcii z 1,1 eura v předchozím roce.

V jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje E.ON elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent. V oblasti plynu v tuzemsku disponuje více než 4000 km dlouhou sítí. Zásobuje plynem více než 120 tisíc zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě.