Zisk E.ON srazily dolů ztrátové elektrárny a Rusko

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu Zdroj: Martin Siebert, Euro

Provozní zisk německé energetické společnosti E.ON, která působí také v České republice, klesl v prvním pololetí o 12 procent na pět miliard eur, téměř 140 miliard korun. Za propadem stojí podle agentury Reuters ztrátové elektrárny a zhoršující se podmínky v Rusku, tedy na klíčovém zahraničním trhu E.ON.

Pololetní zisk však mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 4,9 miliardy eur. „E.ON si v obtížném prostředí vedla celkem dobře,“ uvedl šéf podniku Johannes Teyssen.

Firma potvrdila, že v celém letošním roce nadále očekává provozní zisk v rozmezí od osmi do 8,6 miliard eur.

E.ON se nyní podobně jako další německé energetické podniky potýká s negativními dopady rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energii. Čelí rovněž masivní podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tlačí její konvenční elektrárny do ztrát.

Vývoj akcií E.ON za pět let: Graf 13. 8. 2014.Graf 13. 8. 2014. | capkova@mf.cz

Na ziskovost podniku má nyní negativní dopad rovněž zpomalení růstu ruské ekonomiky a oslabení ruského rublu. Provozní zisk ruské divize E.ON se v pololetí propadl o čtvrtinu na 268 milionů eur. Rubl letos vůči euru v důsledku ukrajinské krize oslabil o téměř sedm procent. To po přepočtu snižuje hodnotu ruských příjmů E.ON.

Obavy z ukrajinské krize

„Sledujeme ukrajinskou krizi s určitými obavami,“ uvedl Teyssen. Firma podle něj nicméně předpokládá, že navzdory ukrajinské krizi bude nadále schopna úspěšně spolupracovat s ruskými podniky.

Společnost E.ON je s Ruskem spojena na několika úrovních. Působí na ruském trhu s elektřinou, je odběratelem ruské plynárenské společnosti Gazprom a vlastní čtvrtinový podíl na velkém nalezišti plynu v Sibiři, upozorňuje agentura Reuters.

V jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje E.ON elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent. V oblasti plynu v tuzemsku disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí. Zároveň zásobuje plynem přes 120 tisíc zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě.