Zisk gigantu E.ON se v pololetí více než ztrojnásobil

E.ON

E.ON Zdroj: profimedia.cz

Zisk největší německé energetické skupiny E.ON se v první polovině roku více než ztrojnásobil. Projevila se tak dohoda o nižších cenách plynu s ruským Gazpromem a také to, že letos už na E.ON nedopadly náklady spojené se zavíráním německých jaderných elektráren. Firma ale současně varovala, že slabá poptávka po elektřině v Evropě má dopad na využití kapacit, ceny a ziskové marže u elektráren na fosilní paliva.

Čistý zisk E.ON v pololetí vzrostl na 3,13 miliardy eur z loňských srovnatelných 948 milionů eur. Tržby se zvýšily o 23 procenta na 65,4 miliardy eur, z toho v České republice o 11 procent na 1,56 miliardy eur. Hrubý provozní zisk stoupl o 56 procent na 6,7 miliardy eur.

Čtěte také:

Demontáž německých jaderných elektráren přijde na 17 miliard eur

E.ON chce koupit od Prahy podíl v Pražské plynárenské

E.ON minulý měsíc uzavřel novou dlouhodobou dohodu o levnějších dodávkách plynu s ruskou firmou Gazprom OAO. Dohoda měla podle E.ON na hospodaření pozitivní dopad až 1,2 miliardy eur.

Firma také už loni zaúčtovala vysoké mimořádné náklady kvůli rozhodnutí německé vlády urychlit odstavení jaderných reaktorů v zemi a letos už byly nulové.

Vývoj akcií E.ON za poslední 3 roky

Vývoj akcií E.ON za poslední 3 rokyVývoj akcií E.ON za poslední 3 roky | finanzen.net

V České republice E.ON provozuje rozvodné sítě v jižních Čechách a na jižní Moravě. Jeho loňský provozní zisk před odpisy vzrostl o 45 procent na 470 milionů eur a tržby se zvýšily o 18 procent na 2,76 miliardy eur.