Zpomalujícímu průmyslu chybí nové zakázky

továrna automobilky Škoda

továrna automobilky Škoda

Průmyslová výroba v srpnu meziročně zrychlila o 5,9 procenta. Meziměsíčně ale naopak zpomalila o 0,6 procenta, výrobcům chybí nové zakázky. V propadu pokračuje stavebnictví, vyplývá z dnešních dat Českého statistického úřadu.

Růst o 5,9 procenta je sice vyšší, než červnových 4,4 procenta, po očištění od vlivu většího počtu pracovních dní ale vykazuje posílení jen o 3,5 procenta. „Produkce sice rostla v meziročním srovnání rychleji než v červenci, po očištění o vliv pracovních dní však dosáhla nejslabší hodnoty od prosince 2009,“ upozornil ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Posílení průmyslu podpořila hlavně výroba aut, strojírenství a výroba kovů. Nedařilo se výrobě elektroniky a potravinářskému průmyslu. Výrobci se také musí vyrovnat s prvním poklesem počtu nových zakázek po jedenadvaceti měsících. Výrobci elektroniky jich mají 18,7 procenta méně, automobilky ztratily 6,2 procenta nových klientů oproti srpnu loňského roku. „Na vině je především slabá domácí poptávka, protože zahraniční zakázky se ještě udržely v plusu,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

České stavebnictví sice pokračovalo v dlouhodobém propadu, jeho tempo se ale zpomalilo na 7,7 procenta po červencovém propadu o 11,1 procenta. Počet zahájených staveb bytů klesl o 42,8 procenta, počet nových staveb rodinných domů klesl o 11,3. Podle Dufka se dá obrat ve stavebnictví očekávat nejdříve napřesrok.

Vývoj průmyslové produkce od roku 2005:Vývoj průmyslové výroby od roku 2005Vývoj průmyslové výroby od roku 2005|CSUZdroj: ČSÚ

Pesimistický je Dufek i ohledně vývoje průmyslu. „Nejsilnější odvětví v naší ekonomice pozvolna dochází dech s tím, jak klesá domácí poptávka a v zahraničí se stále více hovoří o výrazném zpomalení. Předpokládáme proto, že se brzy dočkáme mnohem slabších čísel o HDP než těch, jaké jsme viděli v první polovině roku,“ dodal.

Nepříznivou prognózu přináší také analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „Za celý rok čekáme nadále růst průmyslové výroby kolem relativně slušných 7,5 %, ovšem v příštím roce čekáme výrazné zpomalení na 1,8 %,“ prohlásil. Podle Markéty Šichářové ze společnosti Next Finance je nyní pravděpodobnější, že Česká národní banka brzy sníží základní úrokovou sazbu na historické minimum 0,5 procenta.

Index průmyslové výroby v porovnání s okolními státy:Index průmyslové výroby v porovnání s okolními zeměmiIndex průmyslové výroby v porovnání s okolními zeměmi|CSU

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.