ZVVZ dodá vzduchotechniku do neutronového centra ve švédském Lundu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Milevská strojírenská společnost ZVVZ Group se bude podílet na stavbě neutronového centra v Evropě, které vyroste ve švédském Lundu. Za téměř 127 milionů korun do něho dodá kompletní vzduchotechniku, která zajistí ventilaci kancelářských, provozních i technických místností a zároveň si poradí s výbušnou a toxickou atmosférou v laboratořích výzkumného centra.

"Jde o atraktivní zakázku v oblasti mimo jadernou energetiku, která je pro nás svou prestiží srovnatelná snad jen s obdobným kontraktem z roku 2006 pro výzkumné centrum CERN ve Švýcarsku. Tehdy šlo o komplexní dodávku vzduchotechnických systémů. Rozsahem je ale větší a zaplní nám projekčně významnou část kapacit v tomto a příštím roce," řekl ČTK Zdeněk Klukáček, ředitel úseku Jaderná energetika, větrání a klimatizace společnosti ZVVZ-Enven Engineering.

Výstavba neutronového centra by měla trvat do roku 2025 a vyjde na 48,6 miliardy korun. Podle Klukáčka bude založené na nejvýkonnějším zdroji neutronů na světě. První neutrony se očekávají na konci roku 2019.

Součástí zakázky, na níž se bude podílet rovněž sesterská společnost ZVVZ Machinery, je dodání celého systému HVAC, tedy vytápění, ventilace a klimatizace, a dále vzduchotechnických rozvodů, filtračních stanic, ventilátorů a vzduchotěsných uzávěrů. "Použijeme certifikované části našich zařízení, která dodáváme do jaderných elektráren," uvedl Klukáček.

ZVVZ GROUP je subdodavatelem společnosti Nuvia z Třebíče, která je členem mezinárodní skupiny Nuvia Group. Ta je v tomto kontraktu generálním dodavatelem, ve výběrovém řízení získala tři ze čtyř zakázek za víc než 300 milionů korun. Dvě zakázky představují dodávku technologie primárního a sekundárního vodního chlazení, třetí vzduchotechniku, kterou dodá ZVVZ.

Milevskou holdingovou společnost ZVVZ GROUP tvoří šest firem. Vedle největší, obchodně inženýringové ZVVZ-Enven Engineering a výrobní ZVVZ MACHINERY, jde o ZVVZ a.s., ZVVZ Nemovitosti, ZVVZ Energo a ZVVZ Invest. Holding zaměstnává více než 800 lidí.