Průmysl eurozóny znovu začal růst, výroba se zvýšila o 0,6 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v eurozóně se v červnu zvýšila o 0,6 procenta, zatímco v květnu o 1,2 procenta klesla. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali růst výroby o 0,5 procenta.

Za růstem průmyslové produkce stála zejména vyšší výroba kapitálového zboží a zboží dlouhodobé spotřeby. Pokles produkce energie zpomalil na 0,6 procenta z květnových 2,6 procenta.

V celé Evropské unii se průmyslová výroba v červnu zvýšila o 0,5 procenta, zatímco v květnu o 1,1 procenta klesla. Nejvýraznější nárůst v rámci EU zaznamenalo Irsko, kde produkce vzrostla o 7,1 procenta. Nejhůře si naopak vedlo Estonsko, které vykázalo pokles výroby o 3,1 procenta.

Přečtěte si:

V České republice průmyslová výroba v červnu vykázala růst o 2,5 procenta, zatímco v květnu se o 0,3 procenta snížila, uvedl Eurostat.

Statistický úřad dnes také potvrdil, že hrubý domácí produkt eurozóny (HDP) ve druhém čtvrtletí stoupl o 0,3 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo hospodářského růstu tak zpomalilo na polovinu z 0,6 procenta v prvním kvartálu.