Průmysl v březnu zpomalil, ubylo nových zakázek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova

Průmyslová výroba v České republice v březnu zpomalila meziroční růst na 0,6 procenta z únorových 5,6 procenta. Proti únoru očištěná průmyslová produkce vzrostla o 1,4 procenta, nových zakázek ale meziročně ubylo. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad

Horší meziroční číslo český průmysl vykázal naposledy v listopadu 2014, kdy výroba o 0,6 procenta klesla. Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce meziročně vzrostla o 2,4 procenta.

„Když ovšem vezmeme v úvahu rozdílný počet pracovních dnů, byl výsledek přece jen mnohem lepší (+3,6 procenta). Průmysl táhnou nahoru i nadále především automobilky, jejichž produkce směřuje k dalšímu historickému rekordu,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka výroba automobilů svou pozici upevnila a je tak stále dominantnější součástí českého průmyslu.

Hodnota zakázek klesla

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích v březnu meziročně klesla o 1,4 procenta, když ze zahraničí se snížily o 1,3 procenta a z Česka o 1,6 procenta. Nové zakázky vzrostly pouze v automobilovém průmyslu.

Cz Industrial Production

Tržby z průmyslové činnosti meziročně klesly o 1,6 procenta. Vzrostly u přímého vývozu průmyslových podniků, ale domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly.

V průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci v březnu přibylo 3,5 procenta pracovníků. Jejich průměrná hrubá mzda se zvýšila o 5,1 procenta na 29 891 korun.