Průmyslová aktivita eurozóny se dostala na maximum za 20 měsíců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Průmyslová aktivita v eurozóně v prosinci stoupla na nejvyšší úroveň za 20 měsíců. Růst však zůstával nevýrazný, přestože firmy čtvrtý měsíc za sebou snižovaly ceny a slabší euro zlevňovalo jejich zboží mimo měnovou unii. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu, který mezi nákupními manažery provedla společnost Markit.

Index aktivity ve zpracovatelském sektoru eurozóny stoupl v prosinci na 53,2 bodu z listopadových 52,8 bodu. Nad klíčovou hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity, se drží již déle než dva roky. Růst aktivity firma Markit v prosinci zaznamenala ve všech zemích zahrnutých do průzkumu.

Na nejvyšší hodnotu za 20 měsíců, totiž 54,5 bodu, stoupl dílčí index měřící výrobu. Snižování cen pomohlo dílčímu indexu nových zakázek, který se vyhoupl na 54,2 bodu a dosáhl nejvyšší úrovně od března 2014.

Index aktivity ve zpracovatelském sektoru eurozóny:

Podle ekonoma společnosti Markit Roba Dobsona jsou tyto údaje sice převážně nadějné, celkový obrázek ovšem vypovídá o slušném, byť nijak ohromujícím růstu. Zpracovatelský sektor eurozóny se podle něj pohybuje stále zhruba deset procent pod vrcholem z doby před finanční krizí.

ECB v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila loni v březnu takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Cílem banky je, aby se meziroční růst spotřebitelských cen pohyboval těsně pod dvěma procenty. Inflace se ale v žádné ze zemí platících eurem tomuto cíli zatím nepřiblížila, napsal Reuters.