Průmyslová výroba v EU v červnu klesla o 1,2 procenta

Průmyslová výroba

Průmyslová výroba Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v Evropské unii v červnu klesla o 1,2 procenta, zatímco v předchozím měsíci ještě vykazovala růst o 0,2 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Pokles v zemích eurozóny byl mírnější, výroba se snížila o 0,7 procenta po květnovém růstu v rozsahu 0,2 procenta. Snižovala se jak výroba zboží dlouhodobé spotřeby, tak produkce kapitálových statků.

„Ty údaje naznačují, že na konci druhého čtvrtletí zpomalila aktivita v průmyslu. To by také mohlo signalizovat, že problémy přetrvají i ve třetím čtvrtletí,“ myslí si ekonomka londýnské pobočky banky Citigroup Giada Gianiová.

Růst průmyslové výroby se tak zpomalil i meziročně. V celé EU to bylo na 1,7 procenta z květnových 4,4 procenta. Obdobně v eurozóně se tempo růstu zpomalilo na 2,9 procenta z předchozích 4,4 procenta. Podle ekonomů je teď otázkou, jak rychle bude Evropa schopna své hospodářské problémy vyřešit a opět zrychlit růst.

Analytici očekávali, že tempo růstu výroby se zpomalí, neklesne ale do záporu. Podobně u meziročního srovnání analytici počítali s růstem o 4,4 procenta. Slabší data podle nich naznačují, že by růst HDP eurozóny mohl být ve druhém pololetí slabší, než se předpokládalo na finančních trzích.

Největší propad výroby v eurozóně za červen registruje Portugalsko, Finsko a Slovinsko. V solidní růstu pokračuje průmyslová výroba v Pobaltí, hlavně v Estonsku a Lotyšsku. Tento region byl ale rovněž nejvíce zasažen nedávnou krizí.