Průmyslová výroba v USA v dubnu nečekaně silně vzrostla

Stavba tramvajové tratě v americkém Detroitu

Stavba tramvajové tratě v americkém Detroitu Zdroj: M-1 Rail

Průmyslová výroba ve Spojených státech v dubnu vzrostla o 0,7 procenta, a zotavila se tak z březnového propadu. Zároveň zaznamenala nejvýraznější nárůst od listopadu 2014. Solidní růst výroby zaznamenali minulý měsíc výrobci strojů a automobilů. Dnešní údaje americké centrální banky (Fed) tak naznačují, že zpracovatelský průmysl v největší ekonomice světa odolává tlaku, který pro něj představuje slábnoucí globální ekonomika.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávali nárůst výroby o 0,3 procenta. Za nečekaně lepším výsledkem je vyšší produkce podniků síťových služeb, jako jsou elektrárny, plynárny a vodárny. V předešlém měsíci jejich produkce kvůli neobvykle mírnému počasí klesla.

Výroba v samotném zpracovatelském sektoru se v dubnu zvýšila o 0,3 procenta. Proti tomu výkon sektoru těžby pokračoval v propadu a snížil se o 2,3 procenta.

Us Industrial Production Mom

Vyšší produkce amerických továren podporuje očekávání, že ekonomika ve druhém čtvrtletí poroste rychleji. V prvních třech měsících roku zpomalil její celoročně přepočtený růst podle prvních odhadů na 0,5 procenta, což je nejpomalejší tempo za poslední dva roky.

Americký průmyslový sektor v poslední době podkopával pomalejší růst světové ekonomiky i silnější kurz dolaru. Produkce zpracovatelského sektoru ve čtyřech z posledních šesti měsíců buď stagnovala, nebo klesala.