Průmyslová výroba v USA v prosinci pokračovala v poklesu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Průmyslová výroba ve Spojených státech v prosinci klesla o 0,4 procenta, zatímco listopadový pokles po zpřesnění dat činil 0,9 procenta. V poklesu tak pokračovala třetí měsíc v řadě. Vyplývá to z dnešních údajů americké centrální banky (Fed). Slabý konec loňského roku naznačuje, že vyhlídky hospodářského růstu největší světové ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí se zhoršují.

Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali prosincový pokles výroby v průměru na 0,2 procenta. Listopadový pokles je po zpřesnění dat rovněž hlubší - původně Fed uváděl, že výroba se snížila o 0,6 procenta.

Americký průmysl se v posledních měsících potýká s negativními dopady silného kurzu dolaru, který snižuje cenovou konkurenceschopnost amerického zboží na zahraničních trzích. Výrobě ale uškodily také škrty energetických firem, které bojují s dlouhodobě nízkými cenami ropy. Sektoru síťových služeb uškodilo nezvykle teplé počasí, takže nebylo nutné tolik vytápět. Za celý čtvrtý kvartál klesla průmyslová výroba v celoročním přepočtu o 3,4 procenta.

Us Industrial Production Mom