Radí, jak se zbavovat pracovníků. Teď konzultant McKinsey škrtne dva tisíce lidí

McKinsey propouští.

McKinsey propouští. Zdroj: Reuters

Poradenská společnost McKinsey & Company, která firmám často pomáhá s personálním zeštíhlováním, se chystá na jednu z největších redukčních diet ve své historii. Zrušit hodlá až dva tisíce pracovních pozic.

Škrtání se má týkat především zaměstnanců, kteří nepřicházejí do přímého kontaktu s klienty. „Měníme způsob, jakým fungují týmy, které přímo neobsluhují klienty, a to poprvé za více než deset let,“ uvedla firma v prohlášení, bližší podrobnosti ale neposkytla.

Podle agentury Bloomberg odejdou zhruba dva tisíce lidí. Financial Times uvádějí, že o rozsahu propouštění zatím nebylo rozhodnuto a uváděné číslo představuje nejvyšší rozsah zvažovaných škrtů. Odejít mají především personalisté, zaměstnanci technologického oddělení a specialisté na komunikaci.

Společnost McKinsey se v posledních letech významně rozrostla. Zatímco v roce 2012 měla 17 tisíc zaměstnanců a před pěti lety 28 tisíc zaměstnanců, nyní v ní pracuje 45 tisíc lidí. Přitom stále najímá zaměstnance, kteří jsou v přímém kontaktu se zákazníky, uvedl pro Bloomberg zástupce McKinsey DJ Carella.

Společnost v rámci boje o zaměstnance na značně přebraném personálním trhu ještě loni oznámila výrazné zvýšení mezd pro nově nastupující pracovníky, aby zvládla pokrýt narůstající poptávku po poradenských službách.

Nyní se ale situace zjevně mění. Minulý týden oznámila propouštění také první z velké čtyřky poradenských, auditorských a účetních společností. KPMG propustí v USA kolem sedmi set zaměstnanců, na vině je strmý propad poptávky po poradenských službách při akvizicích firem, oslabil i zájem o strategické a IT poradenství.

McKinsey v roce 2021 dosáhla rekordních příjmů patnácti miliard dolarů. Údaje za rok 2022 zatím nejsou k dispozici, zdroje Bloombergu a FT ale svorně uvádějí, že firmě se vedlo ještě lépe.