Ranní check: Airbus navýší výrobu o polovinu, Toyota chce dál sázet na dealery

Airbus A320neo

Airbus A320neo Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 345. den roku, svátek má Dana. V tento den v roce 2006 poprvé prolomily akcie energetické skupiny ČEZ na pražské burze hranici 1000 korun za jeden cenný papír. 

 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Sto letadel za měsíc. Výrobci šroubují tempo výroby

Největší světoví výrobci letadel mají ve svých objednávkových knihách tisíce položek, každý rok ale zvládají vyrobit maximálně vyšší stovky dopravních strojů. Airbus i Boeing proto dlouhodobě hledají cesty, jak tempo výroby zvýšit. Obvykle ve skocích o pět, deset kusů za měsíc. Tentokrát ale Airbus hovoří o navýšení výroby o polovinu.

Trump poprvé přeskočil Bidena v průzkumech před americkými volbami 2024

Do nejdůležitějšího politického klání příštího roku - prezidentských voleb ve Spojených státech - zbývá méně než rok a čím dál tím více se zdá pravděpodobné, že se v něm opět střetnou současný šéf Bílého domu Joe Biden a jeho předchůdce ve funkci Donald Trump. Republikánský exprezident dokonce o víkendu poprvé předstihl Bidena v předvolebním průzkumu, který zveřejnil deník Wall Street Journal, a to hned o čtyři procentní body. 

Toyota rozšíří českou síť dealerství

Zatímco některé značky včetně Škody Auto již avizovaly, že postupně přejdou ze stávajícího modelu prodeje prostřednictvím oficiálních dealerů na takzvaný agenturní prodej, což vyvolává v českém byznysu s novými automobily značné pozdvižení, jiné značky jdou naopak proti proudu a dealerskou síť hodlají rozvíjet. Například Toyota plánuje tu svoji stávající rozšířit o třetinu, tedy o deset nových dealerství. 

✅ Výborný bude v úterý jednat o drahých potravinách s šéfem antimonopolního úřadu

O očekávaném zvyšování cen potravin bude ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v úterý jednat s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Mlsnou. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Výborný následně potvrdil, že se s Mlsnou sejde. Uvedl, že ho šéf antimonopolního úřadu o setkání sám požádal. Podle Kupky není důvod, aby potraviny od ledna zdražovaly.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad bude informovat o listopadovém vývoji inflace. 
  • Proběhne již třetí kolo jednání odborové organizace IG Metall s představiteli německého ocelářského průmyslu o navýšení mezd. 
  • Začíná poslední plenární zasedání Evropského parlamentu v tomto roce. Potrvá do 14. prosince.