Ranní check: Albánský Amazon chce na burzu, J&T a Šnobr končí ve Venatoru

Newyorská burza Nasdaq

Newyorská burza Nasdaq Zdroj: ČTK

Dobré ráno! Je 264. den roku, svátek má Matouš. V tento den v roce 1968 byl v Československu zaveden pětidenní pracovní týden.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Albánský Amazon připravuje vstup na burzu Nasdaq

Kosovský startup Gjirafa, do kterého vložila peníze řada českých investorů včetně šéfa Rockaway Capital Jakuba Havrlanta, druhého nejbohatšího Čecha Daniela Křetínského nebo zakladatele Credo Ventures Ondřeje Bartoše, chystá prvotní úpis akcií na newyorské technologické burze Nasdaq. IPO by mělo podle plánů zakladatele Gjirafy Mergima Cahaniho ocenit firmu na miliardu dolarů, čímž by se podstatně zhodnotily i podíly českých investorů. A Gjirafa by se zároveň stala prvním jednorožcem z albánsky mluvících zemí.

✅ J&T a Šnobr končí ve zkrachovalém Venatoru

Společný fond J&T a investora Michala Šnobra udělal tečku za neúspěšnou investicí do akcií nyní už zkrachovalé britské chemičky Venator Materials. Výměnou za finanční kompenzaci souhlasil s tím, že ukončí soudní spor namířený proti podobě restrukturalizačního plánu. I tak jde výsledná ztráta do stovek milionů korun.

✅ HalfPrice na Václaváku otevře svoji největší prodejnu ve střední Evropě

Polský řetězec s off-price značkovým zbožím HalfPrice otevře dnes v budově Diamant na pražském Václavském náměstí svůj největší obchod ve střední Evropě. Půjde o šestou tuzemskou kamennou pobočku. Další obchod chce otevřít v říjnu v obchodním centru Arkády Pankrác. V Česku za účetní rok od února 2022 do ledna 2023 vykázal tržby ve výši 172,3 milionu korun, meziročně je navýšil o 128,8 milionu korun.

✅ Soud v USA rozhodne, zda monopol Googlu škodí uživatelům

Google v USA čelí soudnímu sporu s federální vládou, podle které americký gigant zneužívá svou pozici na trhu s vyhledávači. Ani česká anomálie v podobě dominance Seznamu zhruba do roku 2014 nepřežila a v současné době Google zpracuje přes 90 procent dotazů, které internetoví uživatelé po celém světě zadávají do vyhledávačů. Bylo vůbec možné, aby Google nedosáhl této pozice

Odebírejte newsletter Technoverse a další newslettery e15

✅ Západ nechává Ázerbájdžán spolknout Náhorní Karabach

Desítky let trvající konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach se po bouřlivých událostech několika posledních hodin zjevně chýlí ke konci. Namísto diplomacie však tentokrát slaví úspěch hrubá síla a je velkou otázkou, zda si nečinně přihlížející okolní svět právě nezadělává na závažné problémy do budoucna. Rozuzlení sporu o malé území na Kavkazu je také další ukázkou rychle se měnící geopolitické situace.

Stane se dnes: 

  • Zasedání měnového výboru britské centrální banky, který bude rozhodovat o úrokových sazbách
  • Skupina České dráhy zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí.
  • Syrský prezident Bašár Asad odlétá na návštěvu Číny, během níž se sejde se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem
  • V Aténách i dalších řeckých městech jsou očekávány problémy v dopravě kvůli stávce, kterou vyhlásila řada odborových svazů