J&T a Šnobr končí ve zkrachovalém Venatoru. Ztráta přesáhla 500 milionů

Závod chemičky Venator v německém Duisburgu

Závod chemičky Venator v německém Duisburgu Zdroj: Venator Corp.

Společný fond J&T a investora Michala Šnobra udělal tečku za neúspěšnou investicí do akcií nyní už zkrachovalé britské chemičky Venator Materials. Výměnou za finanční kompenzaci souhlasil s tím, že ukončí soudní spor namířený proti podobě restrukturalizačního plánu. I tak jde výsledná ztráta do stovek milionů korun.

„Fond na valných hromadách v červenci a následně i v srpnu hlasoval proti předloženým bodům ve snaze ochránit svoji investici,“ uvedl v tiskové zprávě fond J&T Arch Investments. Ten vlastní v J&T MS 1 SICAV většinový podíl. Menšinovým podílníkem je právě Šnobr.

„Nicméně po diskuzi s americkými a britskými právníky dospěl fond k názoru, že k implementaci plánu by v dohledné době stejně došlo a pokračování sporu by vyústilo pouze v další materiální výdaje spojené s právními poradci, a především v potenciální sankce ze strany amerického soudu za nerespektování jeho rozhodnutí,“ dodal fond.

Výsledkem je dohoda o finančním vyrovnání. V rámci ní dostane fond J&T MS 1 SICAV kompenzaci za soudní výlohy ve výši 2,5 milionu dolarů, v přepočtu zhruba 57 milionů korun. Výměnou za to poskytne fond součinnost při dalším hlasování na valné hromadě a umožní tak uskutečnění restrukturalizačního plánu.

Fond se díky postupným nákupům akcií firmy Venator, která se věnuje výrobě titanové běloby a funkčních aditiv, stal s přibližně 14procentním podílem druhým největším akcionářem. Tím největším je investiční firma SK Praetorian Holdings Group. Třetí největší podíl drží chemický koncern Huntsman.

Psali jsme o Češích ve Venatoru

Při průměrné nákupní ceně 1,55 dolaru za akcii zaplatil fond za podíl celkem 23,87 milionu dolarů, tedy přepočteno aktuálním kurzem něco okolo 544 milionů korun. Letos v květnu těsně před vyhlášením bankrotu byl kurz 0,27 dolaru. Investici oznámili Šnobr a speciálně založený fond J&T MS 1 SICAV na konci loňského května poté, co získali 9,42procentní podíl.

I přes vyrovnání výsledná ztráta z investice přesahuje půl miliardy korun. Důvod je ten, že podle restrukturalizačního plánu se věřitelé stanou novými majiteli společnosti a akcie stávajících podílníků budou zrušeny bez náhrady. Za zmínku stojí, že investice fondu J&T MS 1 SICAV inspirovala k nákupu akcií Venatoru i řadu drobných tuzemských investorů. Ti o své peníze přijdou kompletně, dohoda o vyrovnání se jich netýká.

Investice do akcií společnosti Venator byla podle Michala Šnobra a J&T sázkou na to, že hodnota aktiv firmy značně převyšuje její dluhy. A tak i kdyby se firma či její části prodávaly, na akcionáře by stále zbylo dost peněz. 

Hodnotu firmy Šnobr viděl i v tom, že výrobní závody, jakými disponuje Venator či některé jiné firmy z odvětví, je zejména v Evropě takřka nemožné znovu postavit, hlavně z důvodu nových regulací. „Takové výrobní závody už těžko někdo někdy v Evropě či v USA postaví. O to větší je jejich hodnota,“ sdělil.

Vzhledem k bankrotu a navrženému restrukturalizačnímu plánu se však situace vyvinula zcela jinak. Šnobr původně předpokládal, že firma své zadlužení vyřeší prodejem aktiv. Záměry vedení firmy i dalších velkých akcionářů však podle něj byly odlišné.